U trendu

Davos ove godine bez Trampa, Makrona, Sjia, Mej….

DAVOS – Više hiljada političkih i poslovnih lidera iz zemalja širom sveta, kao i predstavnika civilnog društva, doći će iduće nedelje u snežne planine švajcarskog Davosa da bi diskutovali o najaktuelnijim globalnim pitanjima, ali će, za razliku od prošle godine, izostati neke od najvećih „zvezda“, odnosno donosioca odluka od globalnog značaja.

Godišnje okupljanje svetske elite na „Svetskom ekonomskom forumu“ (WEF) u Davosu, čija je ovogodišnja tema „Globalizacija 4,0: Oblikovanje nove arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije“, održaće se od 22. do 25. januara, a okupiće, prema nekim procenama, oko 3.000 učesnika.

Forum u Davosu će, međutim, ove godine ostati uskraćen za učešće američkog predsednika Donalda Trampa, koji je, kao razlog otkazivanja svog učešća, naveo finansijsku blokadu američke vlade.

Ni francuski predsednik Emanuel Makron neće se pojaviti na godišnjem okupljanju najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svetu, zbog, kako je saopšteno iz Jelisejske palate, prenatrpanog rasporeda obaveza francuskog predsednika.

Ipak, razlog otkazivanja bi, ocenjuju francuski mediji, pre mogli biti protesti „žutih prsluka“, koji od sredine novembra protestuju širom Francuske. Protesti su najpre počeli kao izraz nezadovoljstva zbog najave o povećanju poreza na gorivo, da bi se kasnije pretvorili u opšte nezavodoljstvo državnom politikom.

Kinesku delegaciju će predvoditi potpredsednik Kine Vang Ćišan, preneo je „Saut Čajna Morning Post“, što znači da ni kineski predsednik Sji Đinping neće uzeti učešća na forumu.

Dolazak predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina je, kako ocenjuje Biznis insajder, još uvek pod znakom pitanja. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je nedavno, u odgovoru novinarima na pitanje da li će se Putin pojaviti na Davosu, izjavio „ništa ne isključujemo, ali još uvek nismo doneli odluku“.

Ni britanska premijerka Tereza Mej neće biti u Davosu, jer nastoji da obezbedi konsenzus o Bregzitu.

Međutim, dok Tramp i Makron ostaju kod kuće, veliki je broj svetskih lidera koji će prisustvovati forumu iduće nedelje.

Među više desetina šefova država i vlada, učešće su potvrdili nemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i japanski premijer Šinzo Abe.

U Davos dolaze i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, koja će, kako je najavljeno, učestvovati na više panela, američki ministar finansija Stiven Menučin koji će predvoditi američku delegaciju, američki milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji će govoriti na panelu posvećenom finansijskim inovacijama, ali i princ Vilijam.

Iz WEF-a poručuju da će se 65 šefova država i vlada, i oko 40 čelnika međunarodnih organizacija, među kojima i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, pojaviti na forumu, dok predsednik WEF-a Berge Brende kaže da će čak 37 šefova država ili vlada biti iz Evrope i Evroazije.

Neizvesnost zbog trgovinskih sporova, podrivanje međunarodnih odnosa, Bregzit i usporavanje globalnog rasta, biće domininatne teme na forumu, kao i opasnost od izbijanja totalnog trgovinskog rata u svetu i rastuće političke tenzije između vodećih svetskih sila.

„Forumom u Davosu će dominirati visok stepen zabrinutosti zbog tržišta akcija, usporavanja rasta i međunarodne politike,“ smatra Nariman Behraveš, glavni ekonomista „IHS Markita“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar