U trendu

Davos pod udarom populizma

Svetska elita okuplja se ove nedelje u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu čija je osnovna ideja globalne saradnje uzdrmana naletom populističkih i antiestablišmentskih snaga.

Kao svojevrsni simbol antiglobalističkog trenda, završetak ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u petak 20. januara, poklapa se s inauguracijom i početkom mandata novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa.

Pokazatelj promena u svetu biće već ceremonijalna konferencija otvaranja foruma na kojoj će se za slobodnu trgovinu založiti kineski predsednik Si Djinping.

S druge strane, predstavnici zemalja koje su tradicionalni zastupnici liberalnog kapitalizma i nesputane trgovine u Davos dolaze s teretom zaštite sopstvenih granica.

Britanska premijerka Tereza Mej doći će u Davos pošto u Londonu bude održala govor o planovima za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije u kojem će, kako se očekuje, očuvanju kontrole imigracije dati prednost u odnosu na pristup jedinstvenom tržištu Evropske unije.

U švajcarskom skijaškom centru će boraviti i jedan od savetnika novog predsednika SAD, hedž fond menadžer Entoni Skaramuči koji bi trebalo da govori o planovima Donalda Trampa koji je pobedio na izborima s obećanjem „Amerika prvo“ i najavom carina kako bi zaštitio američku privredu.

Sam Svetski ekonomski forum (World Economic Forum – WEF) koji organizuje skup u Davosu, priznao je da su potrebne promene s obzirom na sve jače populističke pokrete širom sveta.

U izveštaju objavljenom prošle nedelje, WEF je naveo da je veći ekonomski rast neophodan, ali da je to nedovoljno da se zacele podele u društvu koje su uočljive posle izbora Trampa za predsednika SAD i referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Sa „sve većim disparitetom u prihodu i bogatstvu“, WEF ocenjuje da je reforma same prirode kapitalizma neophodna za borbu sa antiestablišmentskim pokretima.

Kao drastičan primer ekstremnih nejednakosti u svetu, humanitarna organizacija Oksfam sa sedištem u Oksfordu saopštila je da je imovina osam najbogatijih pojedinaca jednaka onome što poseduje 3,6 milijardi ljudi – polovina svetske populacije.

Politička i ekonomska elita, ali i druge poznate ličnosti razmotriće u Davosu i pitanje održive energije, klimatske promene, nove tehnologije i druga pitanja.

Glumac Met Dejmon učestvovaće na panelu o čistoj vodi, kuvar Džejmi Oliver govoriće o revoluciji u zdravoj ishrani, dok će šampion Formule jedan Niko Rozberg govoriti o uspehu na vrhunskom nivou.

Na panel diskusiji „Susedska politika EU“ u petak bi trebalo da učestvuju premijeri Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, kao i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc i komesar za proširenje EU Johanes Han.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos govoriće o miru s pobunjenicima kojim je prošle godine okončana jedna od najdužih pobuna u svetu, dok će osnivač Alibabe Džek Ma govoriti o internet trgovini i globalizaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar