najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Davutoglu optužuje Rusiju za etničko čišćenje Turkmena

Turski premijer Ahmet Davutoglu optužio je danas Rusiju za pokušaj etničkog čišćenja Turkmena i umerenih arapskih sunita u Siriji.

“Rusija pokušava da sprovede etničko čišćenje u regionu Latakija, na severozapadu Sirije, jer proteruje stanovništvo koje nije u dobrim odnosima s režimom u Damasku”, rekao je Davutoglu.

Turska je u više navrata optužila Rusiju, koja od 30. septembra bombarduje položaje džihadista iz Islamske države u Siriji, da gadja umerenu sirijsku opoziciju u kojoj se nalaze Turkmeni, kako bi održala na vlasti predsednika Bašara el Asada.

“Rusi žele da etnički očiste to područje kako bi zaštitili vojne baze sirijskih vlasti. Ne žele Turkmene niti ijednog arapskog umerenog sunita na tom području”, ocenio je turski premijer.

Odnosi izmedju Turske i Rusije su znatno pogoršani nakon što su 24. novembra turske snage oborile ruski bombarder na granici sa Sirijom. Rusija je posle toga uvela niz ekonomskih sankcija Turskoj, dok je Ankara odbila da se izvini za taj inicdent u kojem je jedan pilot ubijen, a drugog su spasile sirijske snage.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike