U trendu

Deaktivirana bomba pronađena u Sarajevu

SARAJEVO – Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspeli su da deaktiviraju aviobombu koja je jutros pronađena na lokalitetu budućeg tržnog centra iza zgrade RTV Doma u Sarajevu.

Zbog vrste okidača, bomba je morala odmah da bude deaktivirana jer je ugrožavala između 15.000 i 20.000 ljudi. Ovo znači da će bomba teška oko 500 kilograma biti transportovana na drugu lokaciju gde će biti uništena prema propisima i da neće biti evakuacije šireg područja, piše Klix.ba.

Kako je rekao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, složeni deo posla obavljen je na mestu pronalaska bombe.

„Reč je o okidaču 28 serije, koji je lako ukloniti i bombu maksimalno osigurati. Neće biti potrebe za velikom evakuacijom. Nema opasnosti za lokalno stanovništvo. Večeras ćemo obaviti transport u koordinaciji s policijom“, rekao je Solak.

Kako je rekao Sead Vrana, šef Odseka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite, utvrđeno je da je reč o mehanički udarnom okidaču. Zbog toga je ova bomba ugrožavala između 15.000 i 20.000 građana Sarajeva.

„Zato smo reagovali u najkraćem roku i morali smo da isplaniramo različite scenarije. Kada smo pripremali bombu za večerašnji transport utvrdili smo da je okidač u takvom stanju da mora biti uklonjen odmah zato što predstavlja opasnost prilikom svakog pomeranja i pristupili smo po toj tehničkoj proceduri koju smo odmah završili. Okidač je odstarenjen, a detonator uništen i svi elementi koji su mogli dovesti do detonacije bombe su uklonjeni. Večeras sledi lakši deo posla“, rekao je Vrana.

Transport aviobombe krenuće u tri sata ujutro u dogovoru s MUP KS koji će osiguravati trasu. Kada se izvrše sve pripreme s nadležnim agencijama, bomba će biti prebačena na lokaciju za uništavanje.

Klix.ba podseća da su na bombu naišli radnici koji rade na gradilištu, tačnije bagerista koji je kopao u okviru radova na tržnom centru. Bombu je odložio na mesto gde je ostavljao i drugi materijal, a kada je uočio obavestio je kolege i svi su prekinuli s radom.

I pre šest godina na ovom lokalitetu pronađena je aviobomba, ali je bila teška 227 kilograma.

Reč je bilo o bombi iz Drugog svetskog rata.

U naselju Boljakov Potok pronađena je bomba od pola tone 2014. godine.

Obe aviobombe su uspešno uklonjene i uništene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.