U trendu

Deca bivših pripadnika ID zarobljena u Siriji?

LONDON – Organizacija „Spasimo decu“ saopÅ¡tila je danas da se viÅ¡e od 2.500 dece, čije su majke iz 30 zemalja, nalazi u tri kampa u Siriji.

U pitanju su uglavnom deca čije su majke strane drÅŸavljanke koje su se priključile ekstremističkoj Islamskoj drÅŸavi (ID), ali su zbog toga zaÅŸalile i ÅŸele da se vrate u svoje domovine, uključujući Britaniju, SAD i Francusku, da bi mogle da podiÅŸu svoju decu u miru, prenosi BBC.

Tačan broj dece ostaje nepoznat.

Prema izveÅ¡taju Međunarodnog centra za studije radikalizacije (ISCR) iz 2018, barem 3.704 dece su roditelji ili staratelji doveli na teritoriju Islamske drÅŸave, među njima 460 iz Francuske, 350 iz Rusije i skoro 400 iz Maroka.

Za nekoliko stotina je poznato da su se vratili u zemlje porekla, a veliki broj je najverovatnije izgubio ÅŸivot na prostoru koji je drÅŸala ID.

ISCR je u julu potvrdila da su 730 dece rodile ÅŸene iz 19 zemalja, ali drugi neverifikovani izveÅ¡taji tvrde da je pravi broj bliÅŸi 5.000. Ne zna se pouzdano ni gde se ta deca sada nalaze, ali se pretpostavlja da su rasuta između Sirije i Iraka.

Mali broj dece je za sada vraćen u otadÅŸbinu drugim članovima porodice: u Rusiju se vratilo 100 dece, a ovog meseca se planira povratak joÅ¡ njih 40. Belgija, kao i mnoge druge zemlje, saopÅ¡tila je da će rado preuzeti decu – ali ne i njihove roditelje, iako ISCR apeluje na to da se majke i deca ne razdvajaju.

Prepreke za povratak dece u njihove zemlje porekla između ostalog su problemi sa identifikacijom, kao i opasnost da su deca, pogotovo dečaci, već bili izloÅŸeni psiholoÅ¡koj indoktrinaciji i intenzivnoj vojnoj i borbenoj obuci ID, izjavila je Đina Vejl, koautorka istraÅŸivanja koje je sprovela ISCR.

Ona je upozorila da bi na duÅŸe staze bilo opasnije ostaviti decu u kompovima nego vratiti ih kući.

„Bez toga postoji veliki rizik od nastavka ili čak pogorÅ¡anja kruga nasilja dÅŸihadista, radikalizma i nestabilnosti za buduće generacije“, rekla je Vejl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.