U trendu

Deca migranti na severu Francuske prisiljena na kriminal

Deca migranti na severu Francuske svakodnevno su prisiljena na kriminal i prostituciju kako bi im se obezbedilo mesto u migrantskim kampovima ili dalo obećanje da će moći da otputuju u Britaniju, saopštio je Unicef.

Ta agencija UN navodi da seksualno iskorišćavanje, nasilje i prinudni rad predstavljaju stalnu pretnju po decu koja putuju sama i poziva vlasti da učine više kako bi ih zaštitile, prenosi Rojters.

„Znamo da ovaj problem datira od pre više od decenije, ali je postao mnogo ekstremniji i ozbiljniji tokom protekle godine sa pogoršanjem globalne izbegličke krize“, rekla je Melani Tef, visoki savetnik za humanitarna pitanja i politiku Unicefa u Britaniji.

Veći broj dece rekao je toj agenciji UN da ih u zarobljeništvu drže različite kriminalne grupe koje traže otkup od njihovih porodica, dok su drugi prisiljeni da rade pod skoro robovlasničkim uslovima kako bi mogla da plate dalje putovanje.

Unicef navodi da im krijumčari traže od 4.000 do 5.500 funti da ih prevezu do Britanije, pa deca traže alternativne načine da tamo otuputuju, pri čemu se neki kriju u hladnjačama.

„Deci nije obezbeđeno školovanje, a većinu noći provode tako što satima hodaju i pokušavaju da uskoče u kamione kako bi se prevezli do Britanije“, rekla je Tef.

One je dodala da deca koja žive u migrantskim kampovima često moraju da plate pristup tuševima.

Deca u kampovima ostaju u proseku pet meseci, mada neki ostaju i devet meseci, a neki i više od godinu dana, navodi Unicef.

Ta agencija je intervjuisala 60 dece između 11 i 17 godina starosti iz Avganistana, Egipta, Erireje, Etiopije, Irana, Iraka, Kuvajta, Sirije i Vijetnama koji žive u kampovima duž La Manša, u periodu između januara i aprila ove godine.

Od oko 206.200 ljudi koliko ih je stiglo u Evropu preko mora od početka godine do 4. juna, svaka treća osoba je dete, saopštio je Unicef u utorak.

Prema podacima Unicefa, oko 500 dece bez pratnje odraslih živi u sedam kampova na severnoj obali Francuske, uključujući Kale i Denkerk.

Mnoga deca migranti završavaju u kampovima kao što je improvizovano naselje „Džungla“ kod severne francuske luke Kale, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.