najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dejvid Rasel: Rat u Srbiji i Bosni izazvale SAD

Ratove u Bosni i Srbiji inicirale su Sjedinjene Američke Države da bi njima uspostavili i učvrstili NATO kao globalni ofanzivnu silu, rekao je Dejvid Rasel storibord umetnik mnogih holivudskih hitova u ekskluzivnom intervjuu koji danas prenosi portal Kaleidoskop.

“Ratove u Bosni i Srbiji inicirale su Sjedinjene Američke Države da bi njima uspostavili i učvrstili NATO kao globalni ofanzivnu silu. Razni oficijalni pseudo-službeni razlozi za ove ”intervencije” bili su očito jalovo lažni, i tokom vremena na kraju i raskrinkani kao takvi”, kazao je Rasel.

On je rekao da su “ipak, kroz ovu nelegalnu i nemoralnu agresiju na Balkanu, Sjedinjene Države postigle svoj glavni cilj pozicioniranja NATO tako da sad služi kao udarna vojna sila na Bliskom istoku. Trenutni cilj im je Sirija, koja je tek ozbiljno teška greška”.

Budući da je njegova supruga rodom sa prostora bivše Jugoslavije, Rasel je u intervjju analizirao da li Holivud eks Jugoslaviju i Srbiju u svojim filmovima uglavnom prikazuje kao postojbinu zlikovaca.

Kada je reč o demonizovanju Srba, kultura SAD sebe zamišlja kao jedinu progresivnu moralnu snagu u svetu. Svaki čovek ili zemlja koja se protivi i odupire tom njihovom izopačenom idealu žigosana je kao neprikosnoveni neprijatelj. Radije nego da prepuste rukovođenje svoje zemlje Sjedinjenim državama i njenim saveznicima, Srbi su odlučili da se bore i ova, po meni opravdana i moralno-ispravna, akcija označila ih je trajno kao neumorne neprijatelje države. Gledajući trenutni američki histeričan istorijski cilj da Ruse i Kineze označe kao nove ”loše momke”, mislim da će Srbi u skorije vreme prestati da budu glavni izbor za holivudske negativce”, kazao je Rasel.

Dejvid Rasel je genijalni umetnik koji je radio storibord 1983. godine za film “Ratovi zvezda: Povratak Džedaja”, a kasnije svoje umeće pokazao i na takvim hitovima kao što su “Betmen” Tima Bartona, “Terminator 2” Džejmsa Kamerona, Zemekisovom “Rodžer Rebitu”, “Mulen ružu”, “Narniji” i “Vulverinu”, zaključno, za sada, sa novim Piratima sa Kariba” čija se premijera očekuje 2017. godine.

On je pored ostalog u intervjuju portalu Kaleodoskop objašnjava koji su strip uticaji bili presudni u njegovom radu na vizuelizaciji storiborda za “Ratove zvezda VI”.

“Umetnost pokojnog Džeka Kirbija, dragog prijatelja, mentora i čijom zaslugom sam ušao u svet umetnosti, svakako je izvršila primarni uticaj na moj rad na ”Povrataku Džedaja”. Njegov jedinstven osećaj pripovedanja priča putem slika i njihovih kompozicija, bio je savršen spoj za taj film, i suštinski je uticao na moje kreacije”, istakao je Rasel.

Veliki umetnik otkriva koji su koji su njegovi utisci o “Ratovima zvezda” iz prve ruke.

“Narativ ”Ratova zvezda” Džordža i Marše Lukas pametan je amalgam uticaja, od kojih se najviše ističu Džek Kirbijeve kreacije poput: Dr. Dooma (Dart Vejder), Darkseid (drugi uticaj na Vejdera – skrivena, zla očinska figura s izmučenim herojskim sinom), Himen (Obi-Van), kao i Kurosavin film ”Skrivena tvrđava”, čiji narativ prvi film ”Ratovi zvezda”, danas znan kao ”New Hope”, gotovo precizno prati. Izgradivši prvenstveno interstelarni narativni konstrukt kulise naizgled drugog dalekog multiverzuma, Džordž i Marša su bili u mogućnosti da stvore svet koji je u mnogo čemu odražavao našu stvarnost i svakodnevnu realnost”, rekao je Rasel.

“Istovremeno su stvorili i novu mitologiju koja je duboko korespondirala sa publikom širom planete. To je bilo neverovatno postignuće, još više kada uzmeš u obzir da su čitave legije filmskih stvaralaca kroz istoriju pokušavale, najčešće neuspešno, da dosegnu te univerzalne teme koje će tako duboko ganuti svekoliki auditorijum”, istakao je Rasel.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike