U trendu

Delegacija Skupštine sa potpredsednikom turskog parlamenta

ANKARA – Delegacija Skupštine Srbije, koju predvodi Žarko Obradović, sastala se sa danas sa potpredsednikom Velike narodne skupštine Turske Surejom Sadi Bilgičem, a tom prilikom su domaćini naglasili značaj koji Turska pridaje nastavku dijaloga Beograda i Prištine i izrazili očekivanje da će nakon izbora nova vlada u Prištini povući odluku o uvođenju takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

Na sastanku je dogovoreno da se trilateralni mehanizam saradnje između Srbije, Turske i BiH, koji doprinosi jačanju stabilnosti i razvoja u regionu, uspostavi i na parlamentarnom nivou.

Bilgič je naglasio značaj bilateralne saradnje Srbije i Turske i potvrdio podršku te zemlje unapređenju ekonomskog razvoja, realizaciji infrastrukturnih projekata i nalaženju rešenja pitanja u regionu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović je preneo očekivanje da Turska, kao značajna sila, upotrebi svoj uticaj za nastavljanje dijaloga i nalaženje rešenja za probleme na Balkanu.

U razgovoru sa delegacijom srpskog parlamenta, koja boravi u poseti Turskoj, konstatovano je da je u godini obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa aktuelni nivo odnosa dve zemlje na najvišem nivou do sada, čemu i parlamentarna saradnja daje svoj doprinos.

Takođe, razmotrene su i mogućnosti za dalje razvijanje parlamentarne saradnje koje pruža Protokol o saradnji dva parlamenta.

Obe strane saglasile su se u oceni da postoji značajan potencijal za dalje povećanje trgovine između Srbije i Turske i unapređenje ekonomske saradnje u celini, kao i saradnje u oblastima obrazovanja, nauke, kulture i drugim.

Delegacija Srbije je izrazila nadu da će se nastaviti trend sve izraženijeg interesa Turske da ulaže u srpsku privredu.

Pokrenuta je i ideja o saradnji poslanika dve zemlje koji se bave naučnim i istraživačkim radom radi organizovanja naučnih skupova od značaja za Tursku i Srbiju.

Dogovoreno je da se nastavi podrška u međunarodnim organizacijama na realizaciji ciljeva od interesa za obe države.

Delegacija, u kojoj su i poslanici Zoran Dragišić, Maja Mažučić Puzić, Đorđe Kosanić i Nada Lazić, u parlamentu Turske razgovarala je i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Volkanom Bozkirom i članovima odbora, kao i sa predsednikom Grupe prijateljstva Turska-Srbija Mustafom Ezkinom.

Srpsku delegaciju je primio i ministar pravde i kopredsedavajući Zajedničke mešovite komisije za ekonomsku saradnju Abdulhamit Gul, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Javuz Selim Kiran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.