najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Delikatno putovanje pape Franje

Papa Franja priprema se za “najdelikatnije putovanje” otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve  – posetu Havani, američkom Kongresu i Ujedinjenim nacijama, piše danas agencija Frans pres.   

Kako se saznaje iz izvora u Vatikanu, papa je iskoristio letnji period, tokom kojeg je imao manje gust raspored, kako bi pripremio svoje govore prilikom svojih poseta.
 
Kuba, gde će papa provesti tri dana, deluje kao najlakši deo američke turneje, navodi Frans pres.

Očekuje se da će rimokatolički poglavar u Havani biti srdačno primljen, jer tamošnji režim samo može da izvuče korist iz ove posete i zahvalan je papi na ulozi koju je imao u pomirenju ove ostrvske države sa SAD.  

Posle poseta Jovana Pavla Drugog i Benedikta Šesnaestog, Kubanci će u još većem broju pratiti papine govore o pomirenju, a papa Franja bi trebalo da poseti tri američka grada, Havanu, Olgin i Santijago de Kubu.

Međutim, u SAD će dolazak aktuelnog “društveno radikalnog” pape izazvati sa jedne strane veliko interesovanje, ali i mnoge negativne reakcije.  

Frans pres ističe da će deo američke političke klase izuzetno hladno dočekati papu. Jedan od razloga je taj što je poglavar Rimokatoličke crkve, Argentinac Horhe Bergoljo, odlučio da pre Vašingtona poseti Havanu, iako Kongres SAD nije još ukinuo embargo prema Kubi.  

Enciklika “Laudato Si” (Hvaljen budi), čiji je cilj bio i da podstakne pregovore UN o klimi, papini govori protiv ekonomskog ultraliberalizma ili o eksploataciji prirodnih resursa od strane multinacionalnih korporacija za neke su samo dokaz navodnih papinih marksističkih opredeljenja.  

Franja će biti prvi papa koji će govoriti u Kongresu SAD i tu priliku će moći da iskoristi da podseti supersilu o obavezi koju ima u smanjenju zagađenja, apelujući da je neophodan prelazak sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju.    

U UN se očekuje da će se papa osvrnuti na socijalne i ekološke teme, da će govoriti o protiv “potrošaačke kulture”  i “globalizacije indiferentnosti”.

Očekuje se da će papa apelovati da se na konferenciji o klimi u decembru u Parizu usvoje konkretni planovi kada je u pitanju globalno zagrevanje, da će se založiti za rešenje bliskoistočne krize kroz pregovore, da će govoriti o uzajamnom značaju dijaloga sa islamom i zaštiti od progona hrišćana u svetu.  

Poglavar Katoličke crkve preporučiće, kako može da se očekuje, i koordiniranu akciju suzbijanja trgovine ljudima i adekvatniji prihvat migranata i izbeglica, navodi Frans pres.  

U Vašingtonu će papa Franja govoriti u Kongresu i sastaće se sa predsednikom Barakom Obamom 23. septembra, a zatim će otputovati u Njujork, gde će mu takođe biti ispunjen raspored.

Posle govora u UN, prisustvovaće ekumenskoj ceremoniji na mestu gde su srušene kule Svetskog trgovinskog centra, a uveče će održati misu u Medison skver gardenu. Iz Njujorka papa treba da otputuje u Filadelfiju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike