U trendu

Demonstracije podrške imigrantima, a protiv Trampa

Ulicama Menhetna u Njujorku danas su marširali demonstranti koji podržavaju prava migranata, a protive se izbornoj pobedi Donalda Trampa.

Demonstranti nose transparente sa natpisima na engleskom i španskom jeziku:“Mržnja nas neće načiniti velikima“.

„Ovde smo da bi ostali“, uzvikivali su demonstranti, prenela je agencija AP.

Organizatori navode da se protive stavovima Trampa koji se tiču deportacije i nekih drugih mera.

Protesti se očekuju i u drugim gradovima – San Francisku, Filadelfiji, Čikagu, Denveru…

Protesti do sada uglavnom mirno protiču, mada su dva policajca lakše povređena u Indijanapolisu, a dve muškaraca su uhapšena i optužena juče u Portlandu.

Tramp je u intervjuu u emisiji „60 minuta“ američke TV mreže CBS, koja će kasnije večeras biti emitovana, izjavio da planira da odmah deportuje između dva i tri miliona imigranata koji nemaju dokumenta za boravak u SAD.

„Ono što ćemo učiniti jeste da ćemo proterati osobe koje su kriminalci i imaju kriminalni dosije, članove bandi, dilere droge, dosta tih ljudi, verovatno dva miliona, a moglo bi da bude čak i tri miliona, proteraćemo ih iz naše zemlje ili ćemo ih zatvoriti. Ali, proteraćemo ih, oni su ovde ilegalno“, kazao je Tramp u odlomku intervjua postavljenom na sajtu ove televizije.

On je dodao da će, kada američka granica bude „osigurana“, zvaničnici zaduženi za imigraciona pitanja početi proces „određivanja“ u vezi sa preostalim imigrantima koji nemaju dokumenta za boravak u SAD.

„Nakon što granica bude osigurana i nakon što se sve normalizuje, mi ćemo se odrediti u vezi sa ljudima o kojima oni govore, a koji su sjajni ljudi, oni su sjajni ljudi, ali mi ćemo se odrediti u vezi s tim. Ali, pre nego što se odredimo…veoma je važno, mi ćemo osigurati granicu“, naveo je novoizabrani američki predsednik.

Upitan da li planira da izgradi zid duž granice SAD i Meksika, što je bio predlog koji je bio u centru njegove predizborne kampanje, Tramp je odgovorio „da“, ali i dodao da bi pored zida tu moglo da bude „delimično i žice“ u skldu s onim što su republikanski predstavnici u Kongresu predlagali.

„Za određena područja ja bih to, ali za određena područja zid je prikladniji. Ja sam veoma dobar u tome, to se zove gradnja“, rekao je Tramp.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar