U trendu

Demonstranti blokirali ulice u glavnom gradu Venecuele

Stanovnici glavnog grada Venecuele postavili su danas barikade na ulice tog grada zbog namere socijalističkog predsednika Nikolasa Madura da promeni Ustav usred sve dublje političke krize u toj zemlji.

Gradjani Karakasa, koji gotovo svakodnevno protestuju već mesec dana, blokirali su ulice lomljenim betonom, granama drveća i gomilom otpada u plamenu nakon što je Maduro juče potpisao dekret kojim je započeo postupak izmene Ustava Venecuele.

Lideri opozicije smatraju da je Madurov plan da sazove Ustavotvornu skupštinu izgovor za odlaganje regionalnih izbora ove godine, kao i predsedničkih izbora 2018. godine.

Ankete pokazuju da bi Madurovi socijalisti ubedljivo izgubili i regionalne i predsedničke izbore zbog nezadovoljstva gradjana ekonomskim poteškoćama, odnosno visokom inflacijom, nestašicom hrane i drugih potrepština.

Govoreći posle još jednog masovnog antivladinog protesta koji se završio bacanjem kamenica i upotrebom suzavca, Maduro je rekao da je novi ustav potreban da bi se zaveo mir.

„Ovo će biti skupština gradjana sačinjena od radnika. Došao je taj dan, braćo. Nemojte sada da izdate. Ja nisam Musolini“, rekao je Maduro.

Maduro u televizijskom obraćanju u ponedeljak uveče nije naveo detalje o tome kako će biti izabrani članovi Ustavotvorne skupštine, ali je nagovestio da bi neke od njih izabrali glasači, dok mnogi analitičari očekuju da će vlada izabrati većinu delegata.

Ustav Venecuele poslednji put je promenjen 1999. godine, na početku predsedničkog mandata Madurovog prethodnika, pokojnog Uga Čaveza, koji je započeo socijalističku revoluciju u zemlji poznatoj po izvozu nafte.

Predsednik parlamenta Venecuele, u kojem opozicija ima većinu, Hulio Borges, nazvao je najvljenu Ustavotvornu skupštinu „velikom prevarom“ Madura i njegovih saveznika s ciljem da ostanu na vlasti i pozvao vojsku da spreči Madurov „državni udar“.

„Narod Venecuele ne želi da promeni Ustav nego da promeni Madura glasanjem“, rekao je Borges.

Opozicija je za sredu najavila nove masovne proteste, a gradjani koji su danas postavili barikade obećavali su da će protestovati dok Maduro ne ode s vlasti.

Policija je suzbila današnje demonstracije suzavcem, što čini gotovo svakodnevno već nedeljama.

U sukobima demonstranata i policije koji traju već mesec dana poginulo je najmanje 29 osoba, a stotine su povredjene. Vlada je danas zabranila nošenje oružje u narednih šest meseci.

Nemiri su početkom aprila izbili zbog u medjuvremenu povučene odluke Vrhovnog suda da preuzme ovlašćenja Parlamenta, ali su postali način da ljudi izraze nezadovoljstvo zbog katastrofalne ekonomske situacije u zemlji i široko rasprostranjenog nasilja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar