najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Desetine hiljada Venecuelanaca krenule u Kolumbiju po hranu i lekove

Čitavi karavani porodica iz Venecuele danas satima putuju kroz područje gde deluju bande, da bi prešli u susednu Kolumbiju i kupili hranu i lekove, čega nema dovoljno u njihovoj zemlji.

I ovog vikenda, kao i prošlog, socijalistička vlada Venecuele je privremeno otvorila dugo zatvorenu granicu s Kolumbijom, i već u zoru je pred prelazom bio kilometarski red automobila i autobusa od kojih su neki dotle putovali i po osam sati.

U subotu je 35.000 Venecuelanaca radi kupovine prešlo granicu kroz područje koje vlada Kolumbije naziva “humanitarnim koridorom”.

Vlada Venecuele je pre godinu dana zatvorila sve granične prelaze da bi suzbila šverc preko granice dugačke 2.219 kilometara, gde deluju krijumčari, gerila, paravojne jedinice i šverceri droge.

Vlada je tvrdila da špekulanti izazivaju nestašice u Venecueli kupujući po subvencioniranim cenama hranu i gorivo, i švercujući ih u Kolumbiju, gde ih prodaju znatno skuplje.

Uprkos zatvaranju granice, nastavilo se pogoršavanje nestašica u Venecueli, uz trocifrenu inflaciju, ograničenje raspolaganja devizama i restrikcije uvoza i investicija, sve pogoršano naglim padom medjunarodnih cena nafte koja je osnova finansiranja državnog budžeta.

Vlada Venecuele odgovornost za nestašice i humanitarnu krizu prebacuje na svoje političke neprijatelje i švercere.

Državna TV je danas emitovala snimke nekih od Venecuelanaca koji se praznih ruku vraćaju iz Kolumbije, govoreći da su cene naduvane i da se susedi loše odnose prema njima.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike