U trendu

Desetine hiljade Čeha na ulicama protiv totalitarnih policajaca na funkcijama u parlamentu

Više od 10.000 Čeha u Pragu i hiljade u još 10 gradova širom Češke izašlo je danas na ulice da potpiše peticiju i protestuje zbog izbora nekadašnjeg totalitarnog komunističkog policajca Zdenjeka Ondračeka na čelo parlamentarnog Odbora za kontrolu Generalne inspekcije češke policije.

„Neko ko je mlatio demonstrante tokom Palahove sedmice u januaru 1989, i koji, do današnjeg dana zbog toga ne žali, nema šta da traži na tako simboličnoj poziciji“, izjavila je organizatorka protesta Lucije Kohoutova.

„Ne povratku totalitarnih policajaca i agenata na vlast“, jedan je od mnogih transparenata kojima Česi izražavaju ogorčenje zbog toga što demokratske stranke dopuštaju da nereformisani češki komunisti na funkcije predlažu ljude koji su se u doba totalitarnog režima izblamirali a ni danas ne vide ništa loše u tome što su pendrecima mlatili gradjane na mirnim demonstracijama.

U Pragu su u jednom trenutku večeras na poziv organizatora demonstranti savili listove peticije koje potpisuju u simbolične bele pendreke a na Vaclavski trg su doneli i ogroman beli pendrek.

„Bureš u koš“, „Miloš u koš“, skandirali su demonstranti i protiv češkog predsednika Miloša Zemana i protiv premijera Andreja Babiša koji nije na sudu još uspeo da dokaže da ga je komunistička totalitarna policija neopravdano evidentirala kao tajnog saradnika pod pseudonimom Bureš, kada je bio mladi spoljno-trgovinski predstavnik Čehoslovačke u Maroku.

Izbor Ondračeka na čelo parlamentarnog odbora koji kontroliše ispravnost postupanja češke policije za mnoge Čehe došao je kao šamar jer ove godine Češka obeležava 50-godišnjicu puča kojim su čehoslovački komunisti u februaru 1948. godine preuzeli vlasti u Čehoslovačkoj i na četiri decenije je pretvorili u satelit Sovjetskog Saveza.

Ondraček je izabran na čelo odbora u petak iz trećeg pokušaja a i dalje tvrdi da nema čega da se stidi što je kao mladi policajac pre pada komunista bio u jedinici koja je pendrecima rasterivala demonstrante.

„Njegov izbor je zastrašujuće nastavljanje trenda kada ekstremistički stavovi dobijaju legitimitet kao nova društvena norma“, kazao je jedan od organizatora peticije protiv Ondračeka Vojteh Otevržel.

Češki premijer u ostavci koji pregovara o formiranju nove vlade uz podršku nereformisane Komunističke stranke Češke i Moravske, Andrej Babiš, pod sve jačim pritiskom poručio je uoči demonstracija da traži smenjivanje Ondračeka sa funkcije predsednika tog odbora.

„Njegov izbor je nesrećan. Dogovorom svih stranaka ta funkcija pripala je komunistima. Oni su predložili Ondračeka. Kao što znate, bili smo protiv. Tri puta nije bio izabran. Tražili smo da predlože drugog kandidata. Nisu nam izašli u susret“, napisao je Babiš na Fejsbuku.

Češki premijer uoči današnjih protesta poručio je da ako niko ne pokrene postupak smenjivanja Ondračeka, da će to učiniti on lično.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar