Desetine hiljade Slovaka ponovo na ulicama traže smenu šefa policije

Desetine hiljada Slovaka izašle su danas na Trg Slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi i ulice još 24 grada širom Slovačke da nakon smene vlade zahtevaju i smenu šefa policije i nezavisnu istragu ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice 21. februara.

Današnji protesti koje je sazvala inicijativa Za pristojnu Slovačku i studenti iz inicijative Nije nam svejedno, manje su masovni nego prethodnih nedelja kada su uspeli da sruše vladu premijera Roberta Fica, a u Bratislavi se okupilo prema proračunu Denjika N maksimalno 45.000 ljudi.

Demonstranti su, medjutim jednako bučni i Slovaci ponovo u 25 gradova širom zemlje i nekoliko u inostranstvu zveckaju ključevima u rukama, kao u danima Plišane revolucije 1989. godine tada kao simbol da je komunistima odzvonilo.

„Ministar unutrašnjih poslova Tomaš Druker tvrdi da mu je potrebno mesec dana da odluči o novom šefu policije. Ukoliko su političari bili u stanju da stvore novu vladu za dva dana, ne shvatamo kako ministar u roku od nekoliko dana nije u stanju da nadje novog šefa policije medju pristojnim policajcima“, saopštili su organizatori protesta Za pristojnu Slovačku, učenica Karolina Farska i Juraj Šeliga zašto ponovo izlaze na ulice.

Protesti su počeli minutom ćutnje za Jana Kucijaka i njegovu verenicu Martinu Kušnirovu koji su i po priznanju slovačke policije ubijeni zbog tema italijanske mafije na istoku Slovačke i korupcije medju političarima u Slovačkoj kojima se taj mladi istraživački novinar bavio a sada su nastavile zajedno da istražuju njegove slovačke, nemačke, švajcarske, italijanske i poljske kolege.

„Želimo da se afere na koje je ukazao Jan istraže a ne da se zataškaju. Smena šefa policije Tibora Gašpara je za to prvi korak. Želimo smenu i depolitizaciju izbora šefa policije“, kazali su danas na početku mitinga u Bratislavi Farska i Šeliga.

U masi su i transparenti sa fotografijama bivšeg premijera Roberta Fica i njegovog ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka koji su štiklirani zelenim, da su podneli ostavke uz fotografiju šefa policije, da ostaje još on.

Masa je skandirala poznate parole sa ranijih protesta „Dosta je bilo SMER-a“, „U zatvor“, „Sramota“, „Nije nam svejedno“ i ponovo „Vanredni izbori“ a na transparentim je i parafraza jedne Ficove izjave da kada ne funkcioniše javna kuća treba promeniti prostitutke.

Na transparentima i na odeći Slovaci masovno nose nalepnice i bedževe AllforJan sa siluetama Jana Kucijaka i njegove verenica Martine.

U Košicama na istoku Slovačke demonstrantima su se pridružili i slovački poljoprivrednici u protestnoj vožnji kolone nekoliko desetina traktora koju su trubljenjem pozdravljali ostali vozači iako su uneli haos u popodnevnu saobraćajnu gužvu.

Ubijeni Kucijak u svom poslednjem, posthumno objavljenom nedovršenom članku pisao je o italijanskoj mafiji Ndrangeta koja zahvajujući vezama sa nekim funkcionerima SMER-a i korupciji medju političarima zloupotrebljava evropske dotacije slovačkim farmerima.

Ubistvo Kucijaka i njegove verenice izazvalo je u Slovačkoj najveću političku krizu i najmasovnije demonstracije od pada komunista novembra 1989. godine.

Zbog njih i pod pritiskom slovačkog predsednika Andreja Kiske koji je stao uz demonstrante, posle otezanja na kraju je 15. marta podneo ostavku lider slovačkih socijalista iz stranke SMER, dugogodišnji premijer Robert Fico a sa njim i cela vlada.

Novu je formirao dotadašnji vicepremijer Peter Pelegrini uz smenu trećine ministara ali ponovo kao dotadašnju vladajuću koaliciju sa Slovačkom narodnomstrankom i strankom slovačkih Madjara Most Hid.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike