U trendu

Desetine poginulih u napadima na zatvore u Jemenu

Više desetina zatvorenika i pripadnika obezbedjenja poginulo je juče Jemenu u vazdušnim napadima koalicije predvodjene Saudijskom Arabijom na dva zatvora u jednom lučkom gradu, saopštili su danas jemenski zvaničnici.

U zgradi štaba bezbednosti El Zejdija u lučkom gradu Hodeida, na zapadu Jemena, koja je bombardovana, nalaze se dva zatvora i ubijeno je mnogo zatvorenika i pripadnika snaga bezbednosti, naveli su zvaničnici.

Grad Hodeida kontrolišu šiitski pobunjenici Huti koji su 2014. godine preuzeli glavni grad Sanu i veći deo severnog dela Jemena.

TV mreža Huta El Masirah prenela je da su 43 osobe poginule u vazdušnim napadima, ali da za sada ne može da potvrdi taj broj.

Vazdušni napadi na štab bezbednosti dogodili su se nekoliko sati pošto su borbeni avioni bombardovali civilne kuće u gradu Taiz, na zapadu Jemena, ubivši 18 ludi, uključujući decu.

Najnoviji vazdušni udari takodje su se dogodili pošto je predsednik Jemena Abed Rabo Mansur Hadi odbio mirovni sporazum UN u cilju okončanja suoba u toj zemlji, rekavši da taj sporazum „nagradjuje“ pobunjenike.

Predloženi mirovni sporazum bi, izmedju ostalog, omogućio Hutima, koji su 2014. zauzeli Sanu i primorali predsednika da napusti Jemen, učešće u budućoj vladi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar