Desetogodišnja Jana je najmlađi novinar na svetu (foto)

Palestinka Jana Džihad Aiad, koja je ovog meseca napunila 10 godina, je najmlađi ratni izveštač na svetu.

Jana je stanovnica palestinskog mesta Nabi Saleh koja sa ostalom decom iz komšiluka redovno učestvuje u demonstracijama protiv izraelske okupacije, piše Indipendent.

Mala novinarka je sa tek navršenih sedam godina počela da snima video materijal o događanjima u njenom selu.

“Nema mnogo novinara koji prenose ostatku sveta šta se dešava u Palestini pa mi je palo na pamet da bi ja mogla da im ispričam šta se dešava u mom selu”, izjavila je Jana za Al Džaziru.

Desetogodišnjakinja nema novinare u svojoj sredini, a posao izveštača obavlja tako što “samo priča o svemu šta vidi, o vojnicima, topovima, policiji…”.

Ubistva dva člana porodice su pokrenula Janu da počne da beleži događaje oko nje. Od tada, Jana putuje sa svojim roditeljima i maminim mobilnim telefonom snima Jerusalim, Hebron, Nablus i Jordan. Njeni snimci svedoče o ljudima koji su zarobljeni na kontrolnim punktovima, protestnim marševima i o nasilju nad palestinskom decom.

Kao dete, Jana je svesna svojih prednosti nad odraslima jer “vojnici uhvate odrasle novinare i uzmu im kameru”, prenosi Indipendent.

Njeni izveštaji se prenose dvojezično, na arapskom i engleskom, uglavnom putem društvenih mreža.

“Moja kamera je moj pištolj. Kamera je ustvari jača od pištolja jer ja mogu da pošaljem poruku ljudima koji je posle šire dalje”, objašnjava Jana.

Majka desetogodišnje novinarke kaže da se boji za svoju ćerku ali i da je vrlo ponosna.

“Ona je dete koje celom svetu pokazuje šta oseća, čega se boji, koje probleme ima kada ide u školu”, objašnjava majka koja se, kako kaže, najviše plaši “noćnih upada vojske u kuću i buđenja u oblaku dima”.

Janin stric teško prihvata njen rad, jer je “ona samo dete koje treba da se igra i da uči”.

“Naša deca žive pod okupacijom i ne smeju da budu kukavice, mi moramo da ih naučimo da se bore za slobodu”, objašnjava stric desetogodišnjeg ratnog izveštača.

Na pitanje odraslog novinara kako po njoj izgleda idealan svet, Jana je rekla: “Želim da bude roze”, prenosi Indipendent.

(Tanjug)

Ostavite komentar