U trendu

Desničari u Austriji-spremnost na nasilje kao ideologija

BEČ – Na esktremno desničarskoj sceni u Austriji nikada do sada nije bilo toliko oružja kao danas, upozorava istoričar iz Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora (DoeW) Andreas Peham.

Ekstremno desničarske aktivnosti predstavljaju opasnost po demokratiju, ukazuje se i u izveštaju Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, u kojem se navodi da, kao i kod desničarskog napadača u nemačkom Haleu, i u Austriji postoji rastuća radikalizacija pre svega preko interneta, dok „otvorena nacistička scena“ opada.

Krivična dela sa desničarskom pozadinom su sve brojnija i premeštaju se u virtuelni prostor, a ujedno raste i spremnost na nasilje, navodi se u izveštaju.

Tvrdu srž austrijske desničarske i neonacističke scene DoeW procenjuje na 1.000 do maksimalno 2.000 osoba u Austriji.

Ta scena je podeljena u više grupa.

Prvu grupu čine članovi nacističke mreze, koja je uspostavljena po uzoru iz Velike Britanije, “ Krv i čast „, koja je aktivna pre svega u pokrajinama od Forarlberga do Štajerske i koja organizuje neonacističke koncerte.

Ta neonacistička subkultura i skinged scena ima tesne veze sa kriminalnim milijeom.

Drugu grupu, od oko 200 osoba čini neka vrsta „ostatka“ neonacističkog sajta „Alpen Donau info“, a treću i najaktivniju grupu čine „identitaristi“ oko Martina Selnera, koji broje oko 50 do 70 osoba, a na njihovim demonstracijama okupilo se i jednom 300 osoba.

„Promena generacija je povezana sa promenom strategije i taktike“, ističe Peham u izjavi bečkom dnevniku „Kurir“.

On je rekao da se sadržajno ništa nije menjalo, ali da se sada koriste samo novi pojmovi i kodovi.

U sceni glavna je tema „velika promena naoda“ u Evropi, i time mobilišu ljude ukazujući na navodnu opasnost od muslimana i svih koji nisu belci po stanovništvo na starom kontinentu, dodaje Peham.

„Bez ludila preko socijalnih mreža o velikoj zameni stanovnišzva ti tipovi ne bi krenuli u nasilje“, smatra on dodajući da je i napadač iz nemačkog Halea bio takozvani „vuk samotnjak“.

I austrijske službe upozoravaju da će takvi „vukovi samotnjaci“ ubuduće biti sve brojniji.

„Oni gotovo da nisu povezani sa realnim svetom, ali internet im omogućava da se osećaju kao deo jedne grupe i iz tog osećaja oni crpe snagu i legitimaciju za svoja nedela“, laže Peham.

Na istoku Austrije postoji ne tako mali broj desničarsko radikalnih huligana iz okruženja dva najveća fudbalska kluba.

Oni svoje nasilne fantazije žive ne samo u sceni borilačkih veština.

„Ne smemo gajiti iluzije, spremnost na nasilje je već utemeljeno u njihovoj ideologiji. Oko izbegličke krize 2015. primetili smo ogromno naoružavanje. Znamo da na austrijskoj desničarskoj sceni nikada nije bilo više oružja“, kaže Peham.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.