U trendu

Detaljna prognoza za leto: Paklene vrućine i razorne oluje prete Balkanu

Većem delu Evrope ovog leta prete opasni toplotni talasi, dok jugoistočnu Evropu i Balkan očekuju jake oluje, objavio je meteorološki servis AcuWeather u svojoj velikoj prognozi za nadolazeće leto za „stari kontinent“.

„Dugoročna razdoblja suše poljoprivrednicima će uzrokovati probleme, a sušno vreme se očekuje širom kontinenta“, piše AccuWeather u svojoj prognozi.

Dok će veći deo Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplotnih talasa, većem delu Balkana prete učestale jake grmljavinske oluje. To naročito važi za područje Dalmacije, ali i južne delove kopnene Hrvatske, prenosi Index.hr.

„Iako delovi Balkana neće biti imuni na toplotne talase, ekstremna vrućina biće ograničene“, piše AccuWeather.

Opasne oluje prete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i delovima Jadrana.

„Ove oluje će doneti veliki broj munja, bujične poplave, kao i orkanske vetrove i grad“, upozoravaju meteorolozi i dodaju da bi najjače oluje mogle dovesti i do stvaranja tornada.

Ovakve jake oluje očekuju se najviše tokom poslepodnevnih i večernjih sati. „Najveću opasnost doneće orkanski vetrovi, grad i bujične poplave“, zaključuje se u prognozi za Balkan.

Leto će u Evropi svakako obeležiti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske. Vrućine će početi već u junu u Španiji i Portugalu, a kasnije će se širiti na sever i istok kontinenta.

Vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog leta, kada su u delovima Portugala, Belgije, Holandije, Nemačke i Skandinavije zabeležene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo nedelju dana.

Čak i kada najintenzivniji vreli talasi popuste, uslediće samo kratko razdoblje prosečnih temperatura pre nego što se ponovno popnu na opasne nivoe.

Temperature veće od 38 stepeni očekuju se od severne Francuske, Belgije i Holandije pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.

„Temperature će u delovima južne i istočne Francuske od juna do početka avgusta ići preko 40 stepeni Celzijusa“, izjavio je meteorolog Tiluer Rojs.

Delove Španije i Portugala očekuju vreli talasi koji će trajati danima, a temperature će biti više od 43 stepena. Uz to, noći će biti vrlo tople pa stanovnici osveženje neće osetiti ni tada.

Intenzivni toplotni talasi i duga razdoblja suvog vremena tokom leta doneće i veliku opasnost od požara u većem delu zapadne i srednje Evrope.

Područja s najvećim rizikom biće ona od severnog Portugala do severne Španije i od Alpa do Nemačke i Češke.

Vlažna zima i proleće u većem delu zapadne i srednje Evrope rezultiraće bujnijom vegetacijom nego prethodnih godina. Međutim, kako će suvo vreme prevladavati početkom ljeta, tako će i opasnost od požara biti još veća.

Sušna razdoblja dominiraće većim delom leta širom Irske, južnih delova Ujedinjenog Kraljevstva i severne Francuske.

Temperature će generalno biti oko ili iznad proseka od juna do avgusta. Biće mogući kratki toplotni talasi, ali neće trajati duže od tri-četiri dana.

„Tokom ovih vrućih razdoblja temperature mogu dostići 32 stepena Celzijusa“, prognozira AccuWeather

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar