U trendu

Devenportove zamerke Srbiji

Šef Delegacije EU u Srbiji Makl Devenport izneo je na redovnom sastanku Radne grupe za proširenje EU u Briselu da su najveći izazovi i nerešeni problemi Srbije izgradnja nezavisnih institucija, reforma javne uprave, investicije u poljoprivredu i privatizacija državnih firmi, piše danas nemački Dojče vele.

Devenport je, prenosi DW, pozivajući se na dokument u koji je imao uvid, rekao da je problem Srbije i ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Iz dokumenta nemačkog Ministarstva spoljnih poslova proizlazi i da je Davenport najpre delegatima ukazao da je formiranje vlade Srbije trajalo duže od očekivanog, a da razlozi za to otezanje „nisu do kraja jasni“.

Dodao je da je premijer Aleksandar Vučić, uprkos komotnoj većini, preferirao koalicionu vladu i ocenio da je u njoj pozicija Socijalističke partije Srbije nešto slabija nego pre vanrednih izbora.

On je, navodi se, načelno pozdravio evropsko usmerenje nove-stare vlasti, rekavši da su evrointegracije „lajtmotiv“ programa beogradske vlade.

Šef delegacije EU je, dodaje se, posebno naglasio da je „sada trenutak“ da vlada dokaže odlučnost u sprovođenju teških reformi u oblasti pravne države, a kao znatne nedostatke istakao je to što još nije do kraja primenjen Akcioni plan za nacionalne manjine, što nema državnog tužioca za ratne zločine i nepotpunu saradnju sa Haškim tribunalom.

DW navodi da se u izveštaju u koji je taj mediji imao uvid ne precizira šta se pod tim misli, ali je Srbiji, dodaje se, i ranije zamerano neisporučivanje Vojislava Šešelja u Hag pre izricanja presude, kao i potpuno ignorisanje naloga za isporučenje troje Šešeljevih saradnika zbog nepoštovanja suda.

Davenport je, kada se radi o reformama u oblasti prava, istakao da ne sumnja u kompetencije nove ministarke pravde Nele Kuburović, ali da nije izvesno da će ona dobiti „političku podršku“ za teške reforme, posebno za promenu Ustava, prenosi DW.

Posebno su, dodao je, veliki otpori na planu prenošenja finansijskih sredstava nezavisnim institucijama.

Davenport, kako se navodi, nije želeo mnogo da prejudicira pre sledećeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, koji se očekuje krajem oktobra, posebno po pitanju „teme svih tema“ – odnosa Beograda i Prištine.

Ponovio je, kažu, da u zvaničnom Beogradu postoji spremnost na dogovor o Mitrovici i telekomunikacijama, ali ne i za dogovor o energetici.

Dodao je da dijalog treba nastaviti na najvišem političkom nivou, kao i da treba utrti put formiranju Zajednice srpskih opština.

Delegati iz više zemalja (Nemačka, Francuska, Hrvatska…) su na sastanku Radne grupe za proširenje upitali Davenporta za procenu stanja medijskih sloboda u Srbiji, a on je, piše DW, rekao da je odlučujuće dovesti Regulatorno telo za elektronske medije i Savet za štampu u stanje da „u potpunosti obavljaju svoje zakonske dužnosti“.

„To još nije slučaj“, rekao je predstavnik EU, i dodao da je Savet za štampu u prethodnih 12 meseci ipak u nekoliko slučajeva ‘pokazao zube’“.

Na pitanje nemačkog predstavnika kako će stanje medija biti tretirano u izveštaju o napretku, Davenport je izneo očekivanje da taj deo izveštaja da bude sličan prošlogodišnjem, uz dopunu o teškoćama u sprovođenju medijske reforme.

DW podseća da je prošle godine deo izveštaja o medijskim slobodama, iako u uobičajenom diplomatskom tonu, bio veoma kroitičan po vlast Aleksandra Vučića.

Kada se radi o „famoznoj“ stabilnosti regiona, Davenport je ponovio da „svi“ treba da se uzdrže od kontraproduktivnih istupa.

Predstavnik Hrvatske u Radnoj grupi je recimo istakao da je srpski državni vrh imao za cilj diskreditaciju Hrvatske kada je nedavno okupio ambasadore 27 članica EU, a jedino hrvatski nije bio pozvan.

Delegate je zanimalo i kako EU stoji u Srbiji što se tiče „strateške komunikacije“, što bi se moglo prevesti kao „marketing“.

Davenport je na to odvratio da je ruska „meka moć“ (soft power) u Srbiji daleko veća nego u prošlosti i da je medijsko prisustvo Moskve „veoma veliko“.

Evropska unija tome treba ne samo da se suprotstavi, već da ispriča i „bolju priču“ , zaključio je Davenport, prenosi DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar