U trendu

Devet mrtvih u pogođenoj bolnici Lekara bez granica u Kuduzu

U bombardovanju bolnice Lekara bez granica u Kunduzu na severu Avganistana, koje su verovatno izvele američke snage, ubijeno je devet članova osoblja, a 37 osoba je povređeno, saopštila je danas ta nevladina organizacija novi bilans napada.

Lekari bez granica ukazali su da je bombardovanje trajalo 30 minuta pošto su oni obavestili avganistanske i američke vlasti o tačnoj lokaciji njihove bolnice u Kunduzu.

Organizacija je u saopštenju „najoštrije osudila strašno bombardovanje“ njihove bolnice.

Oni su saopštili da je u napadu poginulo devet osoba, nakon što je prvobitno bilo objavljeno da je stradalo troje članova osolja, a naveli su da još nedostaju brojni pacijenti i osoblje.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Avganistanaca i stranaca, naveli su Lekari bez granica i dodali da je njihova zgrada pogođena više puta i da je teško oštećena.

Kunduz je strateški grad, a u ponedeljak su ga zauzeli talibani koje su u kontraofanzivi proterale avganistanske snage posle tri dana borbi i akcija podržanih NATO vazdušnim udarima.

Američke snage sprovodile su rano jutros vazdušne udare na Kunduz gde pomažu avganistanskim snagama da iz grada proteraju preostale talibane. NATO je priznao da je moguće da je bolnica greškom pogođena.

Portparol američkih snaga u Avganistanu pukovnik Brajan Trajbus rekao je da su američke snage sprovele vazdušni udar u Kunduzu u 2.15 jutros po lokalnom vremenu, protiv „osoba koje prete snagama koalicije“.

„Udar je možda imao za posledicu kolateralnu štetu u obližnjem zdravstvenom objektu“, rekao je on i dodao da se incident ispituje.

Agencija AP prenosi da je portparol avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao na konferenciji za štampu da se između 10 i 15 „terorista“ krilo u bolnici u vreme napada i da su svi „teroristi ubijeni“, ali da su takođe izgubili lekare.

On je rekao da je 80 članova osoblja bolnice, uključujući 15 stranaca sklonjeno na sigurno.

Direktor operacija Lekara bez granica Bart Jansens rekao je ranije da je ta nevladina organizacija zbrinula 394 povređenih od ponedeljka i da su duboko šokirani noćašnjim napadom.

Bolnica Lekara bez granica pruža važnu pomoć civilnom stanovništvu i jedina je u toj oblasti na severu Avganistana u kojoj mogu da se leče teško ranjeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar