U trendu

Devojka – simbol otpora Palestinaca okupaciji, puštena iz izraelskog zatvora

Mlada Palestinka koja je osam meseci bila u zatvoru jer je ošamarila dva izraelska vojnika, danas je oslobodjena.

Portparolka izraelskog zatvora rekla je Frans presu da su 17-godišnju Ahed Tamimi i njenu majku koja je takodje bila u zatvoru zbog tog napada, izraelske vlasti odvele do kontrolnog punkta na Zapadnoj obali blizu sela u kojem žive.

Ahed Tamimi je uhapšena decembra prošle godine, pošto je na društvenim mrežama objavljen video-snimak kako u selu Nabi Saleh na palestinskoj teritoriji okupiranoj više od pola veka, ona i njena rodjaka prilaze dvojici vojnika zahtevaju od njih da odu, a potom ih udaraju.

Marta ove godine je osudjena na osam meseci zatvora pošto je priznala krivicu i platila novčanu kaznu od 1.400 dolara.

Ahed Tamimi je u vreme hapšenja imala 16 godina, a u zatvoru je napunila 17.

Porodica te Palestinke je poznata po otporu izraelskoj okupaciji i već je bila umešana u sukoba s vojnicima.

Palestinci tu devojku slave kao primer hrabrosti, a Izraelci je medjutim smatraju primerom kako Palestinci uče decu da mrze.

O sudjenju u vojnom sudu široko se izveštavalo, a palestinski predsednik Mahmud Abas je pohvalio njenu hrabrost.

Jedva nešto dužu kaznu, od devet meseci zatvora, dobio je izraelski vojnik Elor Azarija zbog ubistva već ranjenog palestinskog napadača.

Direktor Hjuman rajts voča u Izraelu Omar Šakir rekao je da će posle puštanja na slobodu Ahed Tamimi stotine palestinske dece ostati iz rešetaka i neće im se poklanjati pažnja, navodi AFP.

Ove nedelje veliki portret Ahed Tamimi je naslikan na zidu kojim se Izrael ogradio od Zapadne obale gde žive Palestinci. Sinoć je objavljeno da su izraelske vlasti uhapsile dvojicu Italijana koji su to nacrtali.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike