najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dezerteri Islamske države razočarani, vraćaju se na zapad

Zabeležen je sve veći broj dzihadista Islamske države koji dezertiraju i vraćaju se u zemlje gde su prethodno živeli na zapadu, navode eksperti francuske službe bezbednosti.

Šef francuske obaveštajne agencije Patrik Kalvar izjavio je pred francuskim parlementom da se iz Sirije i Iraka u skorije vreme vratilo 244 boraca.

Kalvar je, u govoru pred poslanicima, rekao da „postoji još veći broj džihadista sa zapada koji žele da se vrate svojim kućama, ali ih komanda Islamske države zbog toga proglašava izdajnicima i strelja“, prenosi AFP.

Kako navodi agencija, po povratku ih dočekuju službe državne bezbednosti čiji zadatak je da provere razloge njihovog odlaska i povratka i eventualnu povezanost sa terorizmom.

AFP podseća i da takozvana Islamska država, koja se suočava sa porazima na više frontova u Siriji i Iraku, pokušava da zadrži hiljade dobrovoljaca koji su im se od 2014. godine pridružili iz zapadnih zemalja.

„Oni osećaju da je ideja Islamske države u posleđoj fazi. Mnogi dobrovoljci sa zapada nam sada šalju poruke sa pitanjem kako da se vrate kući“, rekao je francuski obaveštajac Didije le Breta za AFP.

Zapadne službe bezbednosti su oprezne pri prihvatanju „dzihadista povratnika“ kako nazivaju dobrovoljce koji su odustali od borbe za ideje ISIS-a, piše AFP.

„Zabrinuti smo kad se neko vrati. Kako da znamo da li je iskren ili je na zadatku“, rekao je Le Bret.

Međunarodni centar za izučavanje radikalizma, u svom saopštenju navodi više motiva za sve češće napuštanje Islamske države.

„Razlozi za napuštanje vojnih grupacija Islamske države su jednako kompleksni kao i razlozi gog kojih su se ljudi odlučili da im se priključe“, piše u izveštaju direktora Medunarodnog centra za izučavanje radikalizma (ICSR) Piter Nojman .

Nojman kaže da, prema svedočenju povratnika, „Islamska država se više bori protiv drugih muslimana, Sunita, nego protiv Asadove vojske“. „Želim da poručim svim mudzahedinima da ne idu u Siriju. Ovo nije dzihad. Teraće vas da ubijate druge muslimane“, rekao je jedan dezerter francuskim inspektorima.

AFP prenosi da su dezerteri razočarani životom u uporištima Islamske države, poput grada Raka, gde, prema rečima povratnika „najčesće dolazi do razbijanja utopijske vizije dzihadista o čistom islamskom društvu – ideje kojom su namamiili dobrovoljce sa zapada da im se pridruže“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Husnija

    Cudne UEFA odluke!!! Rusija se kaznjva 150.000 evra i iniskljuenjem iz daljeg takmicenja ukoliko se incidenti ponove,van terena, na ulicama, dok za isti prekrsaj Engleska prolazie i bez opomene. Za incident koje izazvan unutra na stadinu na zelenoj povrsini, Hrvatska se kazanjava 100.000. Ko kaze da UEFA-a ima dva arsina, gresi. UEFA ima tri arsina!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike