U trendu

DF: SPC u CG je sada ravnopravna sa ostalim crkvama

PODGORICA – Demokratski front pozdravio je današnje potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore, uz poruku da je ovim činom SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim verskim zajednicama.

Iz DF ocenjuju da je sada najvažnije što imamo zaključen Temeljni ugovor, da je to pitanje konačno zatvoreno, kako bi se mogli posvetiti eliminisanju nagomilanih socio-ekonomskih problema.

„Potpisivanje Temeljnog ugovora je uspeh svih nas koji smo se godinama borili za jednak status Srba i vernika SPC sa svim drugim narodima i verskim organizacijama. S principijelnom upornošću smo, zajedno sa narodom, tražili rešavanje ovog važnog pitanja i od prethodne vlade Zdravka Krivokapića, kao i od ove Dritana Abazovića“, poručili su iz DF u saopštenju koje su potpisali lideri ovog saveza Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević.

Ističu da je DF vrlo jasno dao do znanja Dritanu Abazoviću da je Temeljni ugovor pitanje svih pitanja.

„Tražili smo da se ispoštuje izborna volja od 30. avgusta, i to smo činili beskompromisno, što je na kraju i rezultiralo današnjim činom potpisivanja“, porucili su, između ostalog, lideri DF.

Podsećaju da je ovaj politički savez još decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore započeo ovu borbu koja je, nošena snagom vere i SPC, kapitalizovana kroz veličanstvene litije u Crnoj Gori.

„Osećaj ponosa da smo učinili veliku stvar, danas krunisanu ovim istorijskim sporazumom, kroz vreme će se samo potvrđivati kao dokaz da kad u nešto snažno verujete, to će biti i ostvareno. DF nastavlja da vodi računa o prioritetima za oporavak i napredak društva i zaštitu interesa svih građana Crne Gore jer je danas pravi trenutak da se okrenemo jedni drugima“, poručili su i istakli:

„Raduj se, Crna Goro! Sva prava svima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar