U trendu

DF: Uklanjanje Svetog Save nećemo tolerisati

PODGORICA – Demokratski front najoštrije je osudio pokušaj Uprave za inspekcijske poslove da iz kotorske gimnazije ukloni poster Svetog Save, jednog od najvećih ličnosti naroda, Crne Gore i svih ovih prostora i poručili da to neće tolerisati.

Iz DF-a ukazuju da je to svakako akcija čiji je cilj nastavak udara na SPC i srpski narod.

Očekivali su, kažu, da oni koji su osmislili ovu sramnu akciju i oni koji su pokušali da je sprovedu, upute izvinjenje, a ne da istrajavaju na nečemu što duboko vređa najveći procenat građana Crne Gore.

“ Mi sigurno nećemo tolerisati ovo širenje mržnje prema srpskom narodu i SPC i tražimo od nadležnih da pozovu na odgovornost one koji stoje iza ovoga čina“, stoji u saopštenju.

Uklanjati iz škola onoga koji je doneo pismenost mogu samo nepismeni i zlonamerni, a takvi više nemaju šta da traže u ovoj Upravi, jer šire nacionalnu i versku netrpeljivost, što je i krivično delo, upozorili su u saopštenju iz Demokratskog fronta.

Nema sumnje, ističu, da su nalogodavci ciljano nameravali ovo da urade u Kotoru, koji je nekada bio uporište nemanjićke države na ovim prostorima.

„Bez sumnje, nakon Svetog Save na red bi došlo i brisanje i uklanjanje Petrovića iz svesti ovoga naroda, kao što je to i bila ideja onih koji su poraženi 30. avgusta“.

Ulazuju da skoro nijedna ličnost kroz istoriju nema utemeljenje u CG kao Sveti Sava.

„Mnoga ugledna bratstva u našoj zemlji ga slave kao krsnu slavu, njegovi koreni su ovde, na Prevlaci je uspostavio sedište Zetske episkopije… Čitava Crna Gora je u znaku Svetog Save, od Boke kotorske do Durmitora, i treba da bude još i više u znaku onoga koji je bio ne samo svetac, nego vodilja i temelj naroda u svim vremenima“, poručili su iz DF-a.

Ističu da bi DF isto reagovao i da je u pitanju islamska ili rimokatolička vrednost i svetinja, i zato smatraju da treba stati na put onima koji ocrnoj vakvim akcijama podgrejavaju atmosferu u Crnoj Gori, a za račun bivšeg režima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.