U trendu

Dijselblum:Grčka zatvorila vrata pregovorima

Šef Evrogrupe Jerun Dijselblum (Jeroen Dijselbloem) rekao je da je Grčka zatvorila vrata za dalje pregovore da bi rešila nesuglasice sa povericima time što je pozvala na refrendum o predlozima kreditora sa preporukom da se oni odbace.

Dijslblum je izjavio danas pred početak sastanka ministara finansija evrozone u Briselu: „Jako sam razočaran. Posle  našeg poslednjeg sastanka vrata sa naše strane još su bila otvorena, ali ta vrata su zatvorena sa grčke strane“.

Grčkoj u utorak dospeva otplata duga za koju nema novca da plati a njen program pomoći ističe isti dan. Da bi mogla da održi referendum 5. jula, datum koji je predložio grčki premijer i o kome danas treba da odluči skupština, Grčkoj je potrebno da joj kreditori produže program pomoći. Njoj bi takođe bio potreban produžena podrška njenih banaka od Evropske centralne banke. 

Ministri finansija evrozone sastaju se danas u Briselu u velikoj konfuziji posle noćašnje najave premijera Aleksisa Ciprasa o održavanju referenduma o ponudi njenih poverilaca, te sada treba da se razgovara i o „Planu B“ – u slučaju da Grčka bankrotira.

Grčka sada ima samo tri dana za isplatu rate kredita od 1,5 milijarde evra Međunarodnom monetarnom fondu, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijum na plaćanja što je uvod u njen izlazak iz zone evra.

Holandski državni sekretar Erik Vibes rekao je danas pre početka sastanaka ministara finansija evrozone da Grčkoj ne treba dati dodatno vreme.

„Nema razloga za odlaganje. Stavovi su vrlo jasni. Znali smo rok mesecima“, rekao je on.

Vibes je rekao da oni koji učestvuju u razgovorima moraju da smatraju „da je rok rok“ .

Cipras je u noćašnjem dramatičnom obraćanju zatražio je referendum o predlozima pomoći kreditora, koji treba da se održi 5. jula, posle roka koji zemlja ima za otplatu dela duga. Cipras je čak predložio Grcima da ne prihvate taj predlog, ali nije jasno rekao kakvi su izgledi za zemlju u slučaju tog scenarija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.