U trendu

Dikaprio o rekama u BiH:Uspešno spasavanje plavog srca Evrop

SARAJEVO – Slavni američki glumac Leonardo Dikaprio ponovo se oglasio o rekama u BiH, ocenivši da su, otkako je Vlada Federacije BiH donela odluku o prestanku subvencionisanja izgradnje malih hidroelektrana, na korak bliže spasavanju „plavog srca Evrope“.

Kako je Dikaprio napisao na društvenim mrežama, novi podzakonski akt u FBiH je prvi korak ka zaštiti hiljada kilometara divljih reka, ljudi i životinja koji zavise od ovih plovnih puteva, prenosi portal Kliks.

„Ovo bi takođe moglo da pomogne stvaranju presedana širom Balkana za zaštitu poslednjih evropskih divljih reka“, napisao je slavni glumac.

On se osvrnuo i na izjavu Vesa Zehresta, direktora organizacije Global Wildlife Conservation za očuvanje divljih životinja, koji je istakao kako je nadahnuće videti koliko je angažovani lokalni ekološki aktivizam u BiH podstakao široko protivljenje pogubnoj praksi izgradnje malih hidroelektrana.

„Sada je od velikog značaja da FBiH ispuni obećanje koje je dala, ne samo svojim ljudima, već i građanima sveta, koji žele da zaštite reke Balkana ili evropskog plavog srca“, izjava je Zehresta na koju je podsetio poznati glumac i borac za zaštitu okoline Dikaprio.

Portal podseća da je Vlada FBiH 26. novembra donela odluku da od 2021. godine više neće pružati subvencije koje podržavaju izgradnju malih hidroelektrana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.