Diklić: Teroristički napadi u Francuskoj su napadi na osnovne francuske vrednosti

Direktor novinske agencije Beta Radomir Diklić rekao je da su teroristički napadi u Francuskoj napadi na osnovne francuske vrednosti koje su duboko ukorenjene u francuskom društvu.

„To jesu napadi na osnovne francuske vrednosti koje su i Ustavom garantovane, ali pre svega su duboko ukorenjene u francuskom društvu i nije slučajno što predsednik (Emanuel) Makron u tome ima potpuno nacionalno jedinstvo“, izjavio je Diklić za TV N1.

On je rekao da je napade osudio i deo islamskog sveta, što pokazuje da islamski svet nije protiv hrišćanskog, kako se nekada prikazuje.

Diklić, bivši ambasador Srbije u Parizu, je naveo primer Saudijske Arabije koja je osudila postupke u Francuskoj koji su doveli do napada, ali je osudila i rešavanje problema silom.

„Svi osudjuju karikature proroka Muhameda, ali ne reaguju svi kao što je reagovao ovaj mladi čovek“, rekao je on aludirajući na napadača iz Tunisa koji je u crkvi u Nici ubio tri osobe.

Francusko društvo, kako je naveo, stalno pokušava da napravi most prema islamskim grupama.

„Malo je poznato da u centralnoj Francuskoj postoji institut koji priprema hodže koji su arapskog porekla, ali se pripremaju na osnovu francuskih vrednosti“, rekao je on i dodao da su Alžir, Maroko i Turska poslali oko 300 imama da služe u džamijama u Francuskoj, medju kojima verovatno ima i onih koji su „zadojeni radikalizmom“.

Istakao je da Tunis, država odakle je napadač došao, ne spada u zemlje u kojima država toleriše i podržava radikalizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.