U trendu

Dim otežava gašenje požara u državi Vašington

U nekoliko okruga u američkoj državi Vašington istočno od Kaskadskih planina i dalje bukte požari, dok ogorman dim ometa gašenje vatre, a u pojedinim mestima naređena je evakuacija.
Zbog dima od požara u okrugu Spoken helikopteri i avioni koji gase vatru morali su da se prizemlje, a vazduh je proglašen nezdravim za deo stanovništva.

Vatrogasne ekipe koje gase požar na gotovo 700 kvadratnih kilometara u okrugu Feri kod grada Ripablik na krajnjem severozapadu SAD, takođe se bore protiv gustog dima, a uzrok požara još se utvrđuje, izjavio je portparol Doni Dejvis.

Požar u okrugu Okanogan, najveći ikada u državi Vašington, prostire se na 1.250 kvadratnih kilometara. Portparol vatrogasne službe Rik Isakson izjavio je da dim ometa gašenje požara, a da je vidljivost oko jednog kilometra.

U požaru je uništeno oko 40 kuća i 40 odvojenih objekata, rekao je šerif Okanogana Frenk Rodžers. U gašenju vatre učestvuje oko 1.300 vatrogasaca, a do sada je pod kontrolom oko 17 odsto požara.

Narednih dana se očekuje kiša, što će pomoći da se obuzda požar.

Zvaničnici države Vašington su zbog velikog broja požara zatražili pomoć Autralije i Novog Zelanda, a pomaže im i oko 200 američkih vojnika iz baze u Takomi.

Požari bukte i u državama Kalifornja, Montana i Ajdaho.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.