U trendu

Dimitrov:Za Makedoniju nema plana B

SKOPLJE – Šest dana uoči referenduma u Makedoniji, na kojem će se građani izjašnjavati o (ne)prihvatanju sporazuma sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike i priključenju EU i NATO, mnogo je nedoumica i dezinformacija, a ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov poručuje da su svi svetski lideri saglasni da plan B za tu državu ne postoji.

Makedonski referendum je raspisan kao savetodavni i u slučaju da propadne, odnosno da većina građana bude protiv sporazuma sa Grčkom, vlast tvrdi da će da se povuče, a ako većina bude „za“ sporzum će biti dostavljen nadležnim institucijama.

Međutim, uspešnost makedonskog referenduma neće značiti ništa, ukoliko sporazum ne bude ratifikovan u grčkom parlamentu, rekao je Dimitrov.

U nameri da razjasni moge nejasnoće u vezi sa sporazumom, ministar spoljnih poslova, Dimitrov, je na konfeenciji za novinare rekao da je Makedonija dovoljno sazrela kao društvo da može da se suoči sa realnošću da put ka EU i NATO vodi preko sporazuma sa Grčkom.

Dimitrov je rekao da će prema sporazumu sa Grčkom ime te bivše jugoslovenske republike biti Reublika Severna Makedonija.

Govoreci o ustavnim amandmanima, Dimitrov je rekao da će oni uslediti nakon izjašnjavanja građana, 30. septembra.

Istakao je da ustavni amandmani nisu napisani, da će formulisati parlament sa kvalifikovanom većinom, a nakon toga će biti stavljeni u dalju proceduru.

Objasnio je da će postojati četiri amandmana: jedan će se, kazao je, odnositi na geografsku odrednicu, drugi na zaštitu granica, treći će zaštiti prava makedonske manjine u susednim zemljama, dok će se četvrti odnositi na preambulu.

Šef makedonske diplomatije objasnio je da postoje veoma jake garancije za prijem Makedonije u Alijansu, ali i da sporazum sa Grčkom ne može stupiti na snagu ukoliko ne bude vrifikovan i u grčkom parlamentu.

„Ako to ne bude slučaj, sporazum neće stupiti na snagu“, rekao je Dimitrov.

Prema sporazumu, rekao je Dimitrov, novo ime države će biti Republika Severna Makedonija, državljanstvo makedonsko, odnosno državljanih Republike Severne Makedonije, a službeni jezik će biti makedonski.

Međunarodne oznake za RSM ostaju MK i MKD.

„Termini Makedonija i Makedonci znače našu teritoriju, naš narod, makedonski narod, sa svim svojstvima i atributima sa našom istorijom, kulturom sa našim kulturnim nasleđem“, rekao je Dimitrov, preneli su makedonski mediji.

Pitanje koje se postavlja nakon konferencije za novinare Dimitrova je da li vlada želi alibi za neuspeh referenduma.

Deo stručnjaka, naime, primećuje da iako je vlada do sada insistirala da uspeh referenduma zavis isključivo od izlaznosti građana, koje je stalno pozivala da izađu na glasanje, nedavno je, kažu, „promenila ploču“ i ođednom poručila da uspeh referenduma zavisi prevashodno od broja pozitivnih odgovora, bez obzira na broj izašlih.

Drugim rečima, kažu, ako na referendum izađe samo 100.000 glasača, referendum će biti uspešan ako se „za“ izjasni 50.001 građanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar