U trendu

Direktor CIA-e Trampu: Pazite se Rusije

Odlazeći direktor CIA-e Džon Brenan upozorio je danas administraciju novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa da bi trebalo da bude obazriva kad je reč o ruskim obećanjima.

Brenan, koji će se povući sa funkcije u januaru 2017. nakon četvorogodišnjeg mandata, u intervjuu za Bi-Bi-Si pozvao je na „oprez i disciplinu“ u odnosima s Rusijom.

Takođe je pozvao novog američkog predsednika da pažljivo postupa u pogledu nuklearnog sporazuma sa Iranom, jezika koji koristi u vezi sa terorizmom i raspoređivanjem kapaciteta CIA-e, prenosi portal „Politiko“.

Brenan je naveo i da je Rusija pokušala da utiče na američke predsedničke izbore, ali je istakao da nije u poziciji da komentariše o uticaju tih sajber napada.

SAD, upozorio je on, ne bi trebalo da se „ponižavaju“ ili da rizikuju eskalaciju time što će pružati odgovor iste vrste.

Direktor CIA-e se osvrnuo i na situaciju u Siriji, savetujući novoj administraciji da nastavi sa politikom odlazećeg predsednika Baraka Obame koja se zasniva na podržavanju umerenih pobunjenika koji se bore protiv režima predsednika Sirije Bašara al-Asada.

Rusija, po Brenanovom mišljenju, „drži ključ“ budućnosti Sirije, a Rusija je, kaže, „nepoštena“ u pregovaračkoj taktici jer joj nije nužno stalo do sporazuma.

„Mislim da predsednik Tramp i nova administracija treba da se čuvaju ruskih obećanja“, rekao je Brenan, dodavši da Moskva u prošlosti nije držala svoje obećanja.

Nova Trampova administracija je nagovestila da će novi predsednik blisko sarađivati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je Trampovu izbornu pobedu pozdravio kao priliku za bolje odnose, podseća „Politiko“.

Odlazeći direktor CIA-e izjavio i da bi bila „krajnja ludost“, kada bi Tramp raskinuo sporazum Vašingtona i Teherana, jer bi to podstaklo Iran i druge države da, kao odgovor, nabave nuklearno oružje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.