U trendu

Direktori poljske televizije podneli ostavke, radio emituje Odu radosti

U znak protesta protiv izmena zakona i gušenja nezavisnosti javnih medija u Poljskoj, direktori svih programa poljskog javnog TV servisa TVP podneli su ostavke, a nacionalni radio protestuje emitovanjem himne, koju na svakih sat smenjuje emitovanje Betovenove Ode radosti.

Uprkos protestima evropskih novinarskih udruženja, Evropske komisije i OEBS-a, poljski vladajući konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog zahvaljujući komotnoj većini u oba doma parlamenta progurali su pred Novu godinu na noćnim sednicama prvi korak u reformi medija, kojim su sve nadležnosti za postavljanje direktora televizije TVP, Poljskog radija i novinske agencije PAP i članova njihovih nadzornih saveta poverili ministru državnog trezora i ukinuli javne konkurse.

Nove čelnike javnih poljskih medija i članove saveta neće više birati na neko odredjeno vreme, već ministar može da ih smeni po svom nahodjenju pošto su izmene zakona ukinule i precizne uslove pod kojima direktori mogu da budu smenjeni.

„Emitovanjem poljske himne i Ode radosti na svaki sat želimo da naši slušaoci i javno mnjenje obrate pažnju na pretnju pluralizmu i slobodi govora u novom zakonu o medijima“, saopštio je Poljski radio, a himne će na smenu emitovati dokle god tog bude moguće.

Zbog pretvaranja poljskih javnih elektronskih medija iz javnih u državne, odnosno partijske, pošto evroskeptična konzervativna stranka Pravo i pravda ne krije da će dovesti svoje partijske aktiviste, protestovali su i Asocijacija evropskih novinara, Evropska novinarska federacija, Reporteri bez granica, OEBS, a potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans uputio je protestno pismo i zatražio u ime EK objašnjenje od šefa poljske diplomatije Vitolda Vaščikovskog.

Poverenik vlade premijerke Beate Šidlo za reformu medija koja treba da ih pretvori u narodne medije sa misijom da šire patriotizam kod kuće i istorijsku istinu o Poljacima u svetu, Kšištof Čabanjski odbio je te medjunarodne proteste.

„To je politički mehanizam koji se sprovodi prema javnim medijima u Poljskoj, bez obzira na to što se skrivao iz nameštenih konkursa“, kazao je Čabanjski i upozorio da kandidati Prava i pravde dok je stranka bila u opoziciji, za razliku od ostalih parlamentarnih stranaka, nikada nisu uspeli ni na kakvom konkursu za čelnike javnih medija.

„Ako mediji zamišljaju da će u narednim sedmicama zabavljati Poljake kritikovanjem naših reformi ili naših predloga promena, to treba prekinuti“, kazao je otvoreno zašto nove poljske vlasti toliko žure nakon blokade Ustavnog suda i sa preuzimanjem medija šef poslaničkog kluba Prava i pravde, Rišard Terlecki.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.