U trendu

Ditman: Nemačka za evropsko rešenje migrantske krize

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da se Nemačka zalaže za postizanje sveobuhvatnog evropskog rešenja za migrantsku krizu i da se Šengenski sporazum očuva.

To rešenje, prema njegovim rečima, podrazumeva iskorenjivanje uzorka krize u Siriji, bolju zaštitu spoljnih granica EU, tj. granice između Grčke i Turske, pomoć zemljama u okruženju Sirije, i Turskoj.

Ditman je, gostujući u jutarnjem programu N1 ocenio da je migrantska kriza veliki izazov za EU, Nemačku, zemlje Balkana i da nema brzih odgovora.

„Mi želimo da sarađujemo na evropskom nivou, potreban je sistematrski pristup, da otklonimo uzroke u Siriji, pokrenemo pregovore, pomognemo zemljama u okruženju i Turskoj, da bolje štitimo spoljne granice EU. Želimo da se rešenje traži na tom nivou i da se teret pošteno raspodeli“, rekao je on.

Kako je dodao, na tome se mora raditi korak po korak.

Ditman je naglasio da se sa Srbijom i njenom vladom od početka mograntske krize odlično sarađuje i da su impresivne mere stanovništva i nevladinih organizacija.

„Sada je važno postići zajedničko rešenje. Nemački stav ostaje nepromenjen“, rekao je Ditman, dodavši da Berlin smatra da politika zatvaranja nacionalnih granica, čime bi bio ugrošen Šengen, nije rešenje.

Govoreći o Šenegenskoj zoni, on je naglasio da je to jedna od posebnih vrednosti EU i da je veoma važno da se ona očuva i ne dovodi u opasnost.

Govoreći odnosima Srbije i Nemačke, on ih je okarakterisao kao odlične na više nivoa – političkom, privrednom, kulturnom.

Ditman je ponovio da Nemačka podržava opredeljenje i startešku odluku Srbije da postane član EU i želi da je na tom putu prati kao pouzdan i pošten partner.

„Srbija u procesu evropskih integracija mora da se prilagodi stavovima EU , pa i po pitanju spoljne politke. Dobri odnosi Srbije sa Rusijom su u redu, ali postoje zajednički stavovi EU kojima Srbija treba korak po korak da se prilagodi“, rekao je Ditman na pitanje šta EU očekuje od Srbije i da li Brisel vrši pritisak na Beograd da uvede sankcije Rusiji.

Prema njegovoj oceni, to što se Srbija nije u potpunosti prilagodila EU , ne uvodeći sankcije Rusiji, ne usporava njen putu ka EU jer je tu njena strateška odluka da bude član Unije.

„Srbija nastavlja putem ka EU  i mora se prilagoditi njenim stavovima, to je deo tog puta“, naglasio je Ditman.

Govoreći o Kosovu, nemački ambasador je ponovio da Berlin ne traži od Srbije da prizna Kosovo, ali da je važno da između Beograda i Prištine postoji sveobuhvatanja normalizacija odnosa.

„To je važno da bi Srbija postala deo EU. I važno je da proces pristupanja EU i normalizacije odnosa sa Prištinom idu paralelno“, rekao je on.

Pozitivno je, takođe, to što su obe strane pokazale spremnost i volju da nastave taj proces. „Mi to podržavamo“, rekao je on.

Govoreći o privrednoj saradnji, Ditman je ocenio da se nemačke kompanije koje posluju u Srbiji osećaju dobro, da postoje planovi da dođu nove kompanije i nove investicije, uključujcuhi i kompaniju Tenis, a da je na Srbiji da radi na nastavku reformi i uspostavljanju vladavine prava – pre svega na borbi protiv korupcije i efikasnijem sudstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.