U trendu

Đeka: Ne želimo sa onima koji maštaju o srpskom svetu u CG

PODGORICA – Poslanik koalicije Albanaca u Crnoj Gori Jednoglasno, Fatmir Đeka, kritikovao je aktuelnu vladu i izjavio da ta koalicija, kako je naveo, nema ni želje, ni volje, a ni prostora za „nekakvu eventualnu saradnju sa onima koji ružno govore o manjinama, sanjaju o povratku srpske vojske na Kosovo i maštaju o ‘srpskom svetu’ na tuđim teritorijama“.

Đeka je to rekao u intervjuu za podgoričku Pobjedu i dodao da što se aktuelne vlade tiče, najopasnije je, kaže, to što se ona „poigrava sa strateškim opredeljenjima države, pokušava klerikalizovati društvo i što je postala uslužni servis jedne vjerske zajednice“.

Đeka smatra da je vlada već pala, ali da toga, kako kaže, nije svesna.

Na pitanje koliko je realno da dođe do dogovora parlamentarne većine o rekonstrukciji vlade, s obzirom na to da Ura potpredsednika vlade Dritana Abazovića za sada ne odustaje od isključivo ekspertske, nestranačke vlade,Đeka kaže da mu se čini da je dnevno takva mogućnost sve manja, jer je „između samih činilaca trenutne parlamentarne većine izgubljeno poverenje“. Smatra i da aktuelna parlamentarna većina „nije dorasla funkcijama koje pokriva“ i da su tu, kako kaže, zalutali.

„Dakle, ova vlada je već pala, a da toga nije ni svesna. Ona više nije sposobna za bilo kakvu rekonstrukciju, a nervoza među njima narasta sa približavanjem raspleta ove situacije“, naveo je Đeka.

Dodao je i da kkoalicija Jednoglasno nikada nije želela da bude deo ove, kako navodi, sklepane većine“.

„Ni pre godinu nismo imali nikakvih iluzija da ta vesela družina nije sposobna i kadra da vodi državu koja je članica NATO-a i želi u EU. I tada smo im poručivali da ne kreću u ovu avanturu“, rekao je, između ostalog, Đeka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.