Djentiloni: obaveza svih članica EU da primaju izbeglice

Premijeri Italije i Češke Paolo Djentiloni i Bohuslav Sobotka nisu danas u Pragu uspeli da nadju zajednički jezik o mehanizmu relokacije izbeglica iz izbegličkih logora u Italiji i Grčkoj, a Djentiloni je ponovo naglasio da je obaveza svih članica EU da izbeglice prime.

„Italija, potvrdjujem, zastupa stav da je zajedničko rešavanje izbeglica obaveza za sve. Istovremeno moraju da nas interesuju mogućnosti naših čeških prijatelja za saradnju u oblasti migracije. Razgovarali smo o projektima u Africi, aktivnostima na Mediteranu. Postoje različite forme pomoći iz Češke, iako su nam stavovi drugačiji“, kazao je Djentiloni.

Češki premijer Bohuslav Sobotka potvrdio je razmimoilaženje i posle presude Suda EU da su izbegličke kvote obavezujuće i kazao da Češka svoju solidarnost iskazuje drugačije, recimo u pomoći zaštite spoljašnjih granica Unije i Libijskoj obalskoj straži da ne pušta da krijumčari prevoze imigrante dalje u Evropu.

„Obuka pripadnika Libijske obalske straže je veoma dobar put koji može da pomogne da se smanji migracijski pritisak iz Libije u Italiju. Češka tu spada u najveće donatore. Drugi, novi projekt vezan je za Obalu Slonovače koja spada u velike izvore migracije. U nju su druge afričke zemlje vratile veliki broj izbeglica. Mi zajedno sa Italijom pripremamo program reintegracije tih vraćenih izbeglica“, kazao je Sobotka.

Djentiloni je dodao da će Evropska unija nastojati da pomogne i da izvrši pritisak na vlasti Libije da se poboljšaju sadašnji katastrofalni uslovi u kojima su izbeglice u centrima u Libiji a da paralelno sa poboljšanjem tih uslova Italija i EU moraju da se bore protiv krijumčara izbeglica a takodje da posvete pažnju južnim granicama Libije i tranzitnim zemljama kao što su Niger i Čad.

Italijanski premijer naglasio je da bez obzira što Češka i Italija i EU i Višegradska četvorka gledaju drugačije na neke stvari, kao što je osetljivo pitanje migracijske krize, podele na Istok i Zapad nisu pravi put.

„Mora da bude jasno da iako možemo različito da gledamo na situaciju, nismo u zatvorenim krugovima. Budućnost evropske integracije ne može da bude takva da nekoga integrišemo a nekoga isključujemo. Nismo zainteresovani da pothranjujemo ideju podele na zapad i istok Evrope“, rekao je Djentiloni.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike