U trendu

Đilas: Imamo sansu za pobedu u BG i na predsednickim izborim

BEČ, 1.decembra (Tanjuga) – Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je, u intervjuu beckom dnevniku „Prese“, da neće bojkotovati izbore u aprilu iduće godine, iako, kako tvrdi, nema nikakvih uslova da oni budu slobodni i dodao da nezavisna istraživanja pokazuju da opozicija ima dobre šanse da pobedi u Beogradu, ali i na predsedničkim izborima, te da Aleksandar Vučić to zna, zbog čega još nije rekao da li će se ponovo kandidovati.

On je, ipak, zamerio evropskim posrednicima da su prodali sve koji veruju Evropu, jer su izašli sa besmislenim papirom o izbornim uslovima, koji po oceni opozcije, ali i svih nevladinih organizacija koje prate izborni proces ne menja aspolutno ništa“.

Đilas je uz to, govoreći o situaciji u Srbiji, kritikovao EU da sve vreme podržava Vučića, držeći se, kako je rekao, devize da iako nema dovoljno demokratije u Srbiji, da je država stabilna.

On je na to dodao da EU ne vrši dovoljan pritisak na vlast da obezbedi slobodu medija i vladavinu prava.

Đilas je za bečki dnevnik izneo i tvrdnje da se u Srbiji „ubijaju opozicioni političari, šipkama im razbijaju glave, vlast organizuje kriminalce koji palicama i čekićima tuku mirne demonstrante“.

Požalio se da četiri godine nije pozvan ni na jednu televiziju sa nacionalnom frekvencijom, dok Vučić, kako tvrdi, svaki dan satima priča na tim kanalima.

Kada je reč o saradnji sa Rusijom i Kinom, na pitanje „Prese“da li Srbija sedi između EU na jednoj strani i Kine i Rusije na drugoj, Đilas je odgovorio da je jasno da Srbija sedi mnogo više na kineskoj strani stolice.

Kritikujući uslove u kojima rade kineske kompanije,za koje kaže da dobiju ugovore bez javnog tendera,Đilas je rekao:

“ Zaista ne želim da živim u kineskoj koloniji usred Evrope“

Na pitanje da li je za taj odnos prema Kini kriva EU, Đilas je kazao da postoje dva problema sa našim procesom evrointegracija.

„Prvi je Srbija i njena vlada, odnosno predsednik. On dolazi iz Radikalne stranke i samo je promenio retoriku. Istovremeno pokušava da uništi opoziciju i kontroliše medije“, rekao je on, a kao drugi apostrofirao EU i koja sve vreme podržava Vučića i nedovoljan pritisak na vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar