U trendu

Đukanovic nije dosao na raspravu o skracenju mandata

PODGORICA – Zakonodavni odbor SkupĹĄtine Crne Gore odloĹžio je raspravu o predlogu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića za skraćenje mandata parlamenta, jer predsednik drĹžave nije doĹĄao na sednicu.

Na sednicu Odbora došli su samo Đukanovićevi savetnici, pa je predsednica Odbora Maja Vukićević navela da nema uslova da se raspravlja o toj tački dnevnog reda.

“Dok ne dođe predlagač ne možemo razmatrati ovu tačku”, poručila je Vukićević i dodala da ne opstruira raspravu o skraćenju mandata skupštini, prenosi RTCG.

Vukićević je kazala da danas na nema uslova da se rasprava o toj tački dnevnog reda održi jer joj mora prisustvovati predlagač, odnosno predsednik države Milo Đukanović.

Ona je navela da je već jednom odložila sednicu jer joj je rečeno iz DPS da će predsednik države danas doći na sednicu, i dodala da je spremna da još jednom odloži taj sastanak.

„Ja ću ovu sednicu joĹĄ jednom odloĹžiti dok se ne steknu uslovi da se odrĹži“, navela je Vukićević.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić kazala je da nema prepreka da se sednica Odbora održi, jer na Odbor mogu da dođu i predstavnici predlagača.

Laličić je navela da će sednici skupštine, kada se bude raspravljalo o skraćenju mandata, prisustvovati predsednik države, ali da nijedan propis ne predvića da Đukanović mora biti prisutan i na sednici parlamentarnog odbora.

Predsednik LP Andrija Popović saopštio je da je očekivao da će Đukanović doći na današnju sednicu, mada kako dodaje, zakonima ta obaveza nije precizirana.

Đukanović je u obrazloženju inicijative naveo da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav vlade poveri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbiedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

“Skraćenje mandata SkupĹĄtini najoptimalnije je reĹĄenje u datoj političkoj situaciji, i u najboljem je interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora u ĹĄto kraćem roku“, smatra Đukanović.

To će, smatra predsednik, omogućiti izbor Vlade koja će đelovati u punom kapacitetu.

Crnogorski parlament će o predlogu Đukanovića raspravljati na sednici koja je zakazana za petak, prenosi RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.