U trendu

Đurić razgovarao sa počasnim konzulom Srbije u Ohaju

VAŠINGTON – Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić razgovarao je juče s počasnim konzulom Srbije u Ohaju Aleksom Mačeskim o aktivnostima brojne srpske zajednice u toj saveznoj američkoj državi i ovgodišnjem obeležavanju dva značajna jubileja u srpsko-američkim odnosima.

Pored obeležavanja 15 godina od uspostavljanja Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, Đurić je upoznao Mačeskog i s planovima ambasade Srbije u Vašingtonu za proslavu 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, saopšteno je iz ambasade Srbije.

„Srbi u Americi su nama najbliži Amerikanci. Oni su i najbolji ambasadori naše zemlje koji, čuvajući i negujući svoj identitet, kulturu i jezik u stranoj zemlji, predstavljaju snažan most prijateljtva Srbije i SAD“, kazao je Đurić.

Istakao je da upravo zbog toga smatra da je srpska dijaspora ključan činilac daljeg jačanja i proširenja sveukupne saradnje dve zemlje.

Mačeski je preneo zainteresovanost američko-srpske zajednice u Ohaju za uključivanje u aktivnosti obeležavanja dve važne godišnjice.

On je uputio poziv ambasadoru Đuriću da poseti Srpsku kulturnu baštu u Klivlendu, nastalu zalaganjem samog Mačeskog i pripadnika srpske dijaspore.

Srpska kulturna bašta predstavlja svojevrsni spomen-park velikanima srpske istorije i krase ga biste Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Vuka Karadžića, Stevana St. Mokranjca, Mileve Marić-Ajnštajn, Nadežde Petrović i drugih.

Srbija je do sada imenovala šest počasnih konzula u različitim saveznim državama SAD.

To su istaknuti američki građani koji svojim zalaganjem doprinose jačanju privrednih, kulturnih i akademskih veza Srbije i SAD, a neki od njih imaju srpske korene i aktivni su pripadnici srpske dijaspore, dodaje se u saopštenju ambasade Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar