Đurić razgovarao sa predstavnicima velikih kompanija iz SAD

VAŠINGTON – Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić razgovarao je u Vašingtonu sa predstavnicima 16 velikih američkih kompanija zainteresovanih za saradnju i poslovanje u Srbiji, saopšteno je sinoć iz srpske amabasade.

Sastanak je održan na inicijativu Erika Stjuarta, predsednika Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) i nekadašnjeg zamenika pomoćnika ministra trgovine SAD.

Đurić je predstavio aktuelnu ekonomsku situaciju u Srbiji, koja je, uprkos otežavajućim okolnostima zbog pandemije, stabilna i sa tendencijom poboljšanja najvažnijih pokazatelja.

Tome su doprinele pravovremene ekonomske reforme i mere fiskalne konsolidacije, kao i sveukupna odgovorna ekonomska politika našeg državnog rukovodstva.

„Predsednik Vučić je sa svojim timom sproveo reforme koje su postale školski primer uspeha u globalnim razmerama kada je reč o makroekonomiji. To Srbiju čini premijum destinacijom za ulaganja. Želimo da zajedno sa ekonomskim oporavkom Amerike raste i Srbija“, naveo je Đurić.

Ambasador je posebno naglasio da je u prošloj godini naša zemlja zabeležila najmanji pad BDP u Evropi, kao i da se ove godine predviđa da će po stopi rasta BDP Srbija biti među prve tri zemlje u Evropi.

Upravo je makroekonomska stabilnost, po rečima ambasadora, doprinela privlačenju rekordnog iznosa stranih direktnih investicija od oko tri milijarde dolara, po čemu se Srbija pozicionirala kao lider u regionu.

Pored drastičnog smanjenja stope nezaposlenosti i njenog održanja na nivou od osam odsto, čak i u pandemijskim uslovima, ambasador je naveo da je naša zemlja uspela da dostigne prvo mesto u svetu po broju kreiranih novih radnih mesta po glavi stanovnika.

Osvrnuvši se na činjenicu da su diplomatski odnosi Srbije i SAD uspostavljeni zaključivanjem upravo Trgovinskog sporazuma pre 140 godina, ambasador Đurić ocenio je da bilateralni ekonomski odnosi beleže trend rasta poslednjih godina, ali i da svakako treba težiti daljem unapređenju i proširenju saradnje na privrednom planu.

U tom kontekstu, naglasio je najvažnije prednosti poslovanja u Srbiji, počev od povoljnog geostrateškog položaja, niskih operativnih troškova poslovanja, mogućnosti pristupa i plasmana proizvoda i usluga na trećim tržištima, konkurentne poreske politike, kao i visoko kvalifikovane radne snage.

Brojni državni podsticaji investitorima, zatim direktne novčane subvencije, kao i carinske i poreske olakšice koje država stavlja na raspolaganje investitorima, kako je naveo ambasador, čine Srbiju izuzetno povoljnim poslovnim okruženjem.

O tome svedoči i kontinuirano poboljšanje našeg kreditnog rejtinga i visoko rangiranje na takozvanoj duing biznis listi.

Predstavnici Asocijacije ACEBA i 16 kompanija, među kojima su bili i predstavnici kompanije Filip Moris, Motorola, Lokid Martin, Merk, Viza, Sitibenk, Rejteon i Džon Dir, pohvalno su se izrazili o makroekonomskim pokazateljima Srbije, uz ocenu da naša zemlja poseduje značajan potencijal za ulaganje i poslovanje.

Kao posebno upečatljive, istakli su podatke o broju vakcinisanih Srbiji, procesu vakcinacije, dostupnosti vakcina različitih proizvođača, kao i o sveukupnom dobrosusedskom postavljanju Srbije prema državama regiona tokom pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.