U trendu

Do sada najduža blokada vlade SAD

VAŠINGTON – Delimična blokada američke vlade danas je dostigla 21. dan čime je postala vlada koja je najduže u blokadi izjednačivši se s vladom iz vremena Bila Klintona.

Rojters prenosi da veliki broj od 800.000 zaposlenih zbog sadasnje blokade nije dobio platu.

Delimična blokada američke vlade nastala je usled neuspeha da se postigne dogovor o budžetu, a nakon što je republikanski predsednik SAD Donald Tramp napustio sastanak sa demokratama koji imaju većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, a koji nisu želeli da izađu u susret Trampovom predlogu o finansiranju izgradnje zida na granici sa Meksikom.

Blokada koja je počela 22. decembra 19. je blokada po redu od sredine 1970-ih godina iako su sve te blokade većinom krartko trajale, navodi britanska agencija.

Samo je, navodi se, blokada koja je nastala tokom mandata tadašnjeg predsednika Bila Klintona, u periodu između 1995 i 1996. godine, trajala 21 dan.

Aktuelna blokada ne utiče na tri četvrtine vlade, koje uključuju Ministarstvo odbrane i Poštu koja ima obezbeđeno finansiranje.

Zbog blokade je bez finansiranja ostalo oko 800.000 zaposlenih u vladinom sektorima među kojima su Odsek za domovinsku bezbednost i saobraćaj.

Bez plata su ostali i zaposleni u privatnim agencijama koje po ugovoru rade za različite vladine agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar