najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dobitnici Nobela za mir: Borba protiv terorizma da bude prioritet

Nobelova nagrada za mir uručena je danas na ceremoniji u Oslu ovogodišnjem dobitniku – Kvartetu za nacionalni dijalog iz Tunisa.

Nagradu su primili predstavnici četiri institucije koje predstavljaju sindikate, industriju, trgovinu i ljudska prava. Kvartet čine četiri ključne organizacije tuniskog civilnog društva – Opšti sindikat, Konfederacija industrije, trgovine i rukotvorina, Liga za ljudska prava i Advokatska komora.

Nobelov komitet saopštio je u oktobru da je ta grupa doprinela izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu posle Revolucije jasmina 2011. godine.

Predstavnici kvarteta apelovali su danas u Oslu na medjunarodnu zajednicu da borba protiv terorizma postane apsolutni prioritet.

“Danas imamo veliku potrebu za dijalogom izmedju civilizacija i miran suživot uz poštovanje diverziteta i razlika. Danas nam je potrebno da nam borba protiv terorizma postane apsolutni prioritet”, rekao je na ceremoniji Husin Abasi, generalni sekretar sindikata UGTT, jednog od članova kvarteta.
 
Abasi je takodje osudio varvarske i gnusne akte terorizma počinjene poslednjih meseci u Tunisu i širom sveta od Pariza do Bejruta, Šarm el Šejka i Bamaka.

Osvrćući se takodje na terorističke napade predsednica Nobelovog komiteta Kaci Kulman Five, ocenila je da oni zahtevaju jedinstven odgovor medjunarodne zajednice.

“Zato što je pretnja u suštini ista za sve nas, svi treba da se okupimo u borbi protv nje”, rekla je ona pred prisutnima na ceremoniji medju kojim je bio i norveški kralj Harald.

Kasnije danas u Stokholmu,u Švedkoj, će biti uručene ostale Nobelove nagrade za književnost, fiziku, hemiju, ekonomiju i medicinu.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine su podelili pakistanska devojčica Malala Jusafzai i indijski borac za dečja prava Kalaš Satjarti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike