Doček Lazareviću šalje pogrešnu poruku

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da je dočekom „osuđenog ratnog zločinca, generala Vladimira Lazarevića“ u Srbiji poslata „potpuno pogrešna poruka“.

Bramerc je, predstavljajući šestomesečni izveštaj o Haškom tribunalu, rekao da se u Srbiji nastavlja postizanje značajnih rezultata, ali da se „proces pozivanja na odgovornost u Srbiji nalazi na ključnom raskršću“.

„Činjenica da su prošle sedmice visoko rangirani ministri vlade pratili na putu u Srbiju osudjenog ratnog zločinca, generala Vladimira Lazarevića, i organizovali mu doček nakon što je pušten na slobodu šalje potpuno pogrešnu poruku“, rekao je Bramerc.

Bramerc je rekao da se „i dalje ostvaruje napredak u krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou, iako je on neravnomeran i krhak“. „Jasno je da se širom prostora bivše Jugoslavije može i mora u većoj meri ostvariti pozivanje na odgovornost“, rekao je on.

Haški tužilac je rekao da je potraga za nestalim osobama suočena s izazovima sa svih strana u sukobima i da treba podstaći ljude, koji znaju gde se nalaze masovne grobnice, da se jave.

„U mnogim delovima društva ratni zločinci se i dalje glorifikuju, a ljudi koji pružaju informacije o nestalim osobama rizikuju da budu proglašeni izdajnicima i postanu meta moguće odmazde“, rekao je Bramerc.

(Beta)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • batamrca

    Na odgovornost, ali samo ako su srpske nacionalnosti, ostali nisu ništa krivi, po vama, beži odavde da te više ne vidimo, gmazu američki.

Ostavite komentar