U trendu

Dodik najavio inicijativu za osudu formiranja „vojske Kosova

BANJALUKA – Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti inicijativu u Predsedništvu BiH da se osudi formiranje tzv. vojske Kosova, jer je time direktno ugrožen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilizaciji.

On je novinare u Banjaluci podsetio da taj aneks predviđa stabilizaciju regiona – kontrolu naoružanja u regionu, stabilan i uravnotežen nivo oružanih snaga na najnižem mogućem nivou i opređeljenje za izbegavanje trke u naoružanju, prenosi RTRS.

Prema negovim rečima, taj aneks je formiranje tzv. vojske Kosova doveden u pitanje i ignorisan je ne samo od prištinske vlasti već i od međunarodne zajednice koja je stajala iza Dejtonskog sporazuma.

Time su, ocenio je Dodik, „ignorisani i poniženi“ svi napori koje su uložili Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić kako bi se obezbedili stabilnost i mir i pregovarački proces s ljudima iz Prištine i „stavljeno do znanja da deo međunarodne zajednice i deo vlasti na Kosovu ne želi mir u regionu i njegovu stabilnost“.

„Srbi imaju svoje pamćenje da je tada (1995) uz saglasnost multinacionalnih snaga hrvatska vojska etnički očistila Republiku Srpsku Krajinu od Srba zato što je tada imala saglasnost velikih vojnih sila predvođenih SAD. Očigledno je da je namera formiranja vojske Kosova u funkciji da se nešto tako desi“ (i na Kosovu), ocenio je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.