U trendu

Dodik: SAD i USAID podrivaju Reubliku Srpsku

BANJALUKA – Ministarstvo spoljnih poslova SAD i USAID podrivaju RS finansiranjem projekata raznih nevladinih organizacija da pišu negativno o Republici Srpskoj, rekao je predsednik Milorad Dodik i u prilog tome istakao da postoje evidencije svih koji su za to primili novac od Amerike.

Reč je o projektu vrednom osam miliona dolara, kazao je Dodik i dodao da se tu „radi o mešanju u unutrašnje stvari države BH“.

Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da ne osporava pravo nikome u RS da piše, ali da je, kako je rekao, sporazum o davanju tog novca pod paskom borbe protiv kriminala i korupcije usvojen na sednici Saveta ministara bez saglasnosti entiteta i nadležnih organa.

Prema njegovim rečima, većina tog novca treba da ide na suzbijanje ruskog uticaja u BiH, negirajući da tu postoje osnove i da javnost treba da ima uvid ko finansira organizacije koje deluju u BiH.

Predsednik Srpske je ocenio da je situacija u RS stabilna, da postoje političke slobode da svako izrazi svoje mišljenje, a da je ekonomska situacija sve bolja.

On je rekao da su se ova sredstva i informacije „ođednom pojavila“, te da organi RS nisu bili informisani.

„Naša istraga odnosit će se na to kome se dodeljuju i kako se troše“, poručio je i podsetio da je on na tako nešto već upozoravao.

Rekao je i da je poznato ko je uzeo novac od Ambasade SAD, da su te uplate evidentirane i da će institucije RS nastaviti da te korisnike kontrolisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar