U trendu

Dogovor o budžetu moguć ako ga Tramp ne pokvari

Lider Demokrata u američkom Senatu Čak Šumer izjavio je danas da veruje da bi bilo moguće do petka postići dogovor sa republikancima o američkom budžetu ukoliko se predsednik Donald Tramp ne bude mešao i kvario pregovore zahtevima poput onog za finansiranjem zida na granici sa Meksikom.

„Nadam se da možemo doneti budžet,“ rekao je Šumer na konferenciji za štampu, prenosi Rojters.

Jedini problem je što je predsednik malo preteruje i meša se tražeći stvari poput zida na granici, dodao je on.

„Zato bi ga zamolili da nas pusti da radimo svoj posao i da ne kvari dogovor zahtevima koji bi ga mogli pokvariti,“ rekao je Šumer.

Pred američkim predsednikom Donaldom Trampom je teška nedelja u kojoj treba da izbegne prekid rada državnih službi zbog zastoja u finansiranju, do koga bi došo usled nepostizanja dogovora o budžetu.

Sukob sa Demokratama zbog finansiranja zida na granici dodatno komplikuje situcaciju.

Trampova republikanska administracija obeleziće 100 dana na vlasti 29. aprila, upravo na dan kada bi državne službe mogle prestati sa radom ukoliko ne bude postignut dogovor o budžetu.

Trampovi saradnici su danas, gostujući u nedeljnim televizijskim emisijama, rekli da je prioritet američkog predsednika finansiranje zida duž američko-meksičke granice i glasanje o povlačenju zakona o zdravstvenoj zaštiti bivšeg predsednika Obame i donošenje novog zakona, prenosi AP.

Šef kabineta Bele kuće Rajns Pribus rekao je gostujući na televiziji En-bi-si da veruje da će budžet od bilion dolara uključiti „nešto zadovoljavajuće“ u vezi Trampove želje da izgradi zid a da se pri tom ne rizikuje prekid rada državnih službi.

Direktor Uprave za administraciju i budžet u Beloj kući Mik Malvani izjavio je da već danas u razgovorima između republikanaca i demokrata u Kongresu može biti postignut dogovor kojim bi se izbegao prestanak rada vladinih službi zbog nemogućnosti finansiranja, preneo je Rojters.

„Pregovori su u toku i nema razloga zašto ne bismo imali dogovor već danas“, rekao je Malvani u intervjuu za „Foks njuz sandej“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike