U trendu

Dogovor o Siriji nada za sirijske gradjane

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u ponedeljak je pozdravio dogovor SAD i Rusije o prekidu vatre u Siriji, oceniviši da on predstavlja „tračak nade“ za sirijske gradjane.

„To je pre svega tračak nade za sirijske gradjane, koji smo pet godina čekali, kako bi njihove patnje bile okončane“, naveo je Ban Ki Mun u saopštenju.

On je apelovao na sve uključene strane u sirijskom sukobu da poštuju postignuti dogovor i dodao da je ostalo mnogo posla kako bi on bio i primenjen.

Ban Ki Mun je ocenio da dogovor doprinosi da se steknu uslovi za ponovni početak političkih pregovora o Siriji, koji su prekinuti početkom ovog meseca.

Službe izaslanika UN za Siriju Stafana de Misture su spremne da podrže primenu dogovora i iz Damaska i iz Ženeve, naglasio je Ban Ki Mun.

Stejt department danas je saopštio da su SAD i Rusija postigli dogovor o prestanku vatre u Siriji, koji će na snagu stupiti 27. februara.

U Damasku je večeras saopšteno i da će parlamentarni izbori u Siriji biti održani 13. aprila.

Sirijska novinska agencija Sana javila da je u dekretu, koji je potpisao predsednik Sirije Bašar el Asad, navedeno koliko će mesta u parlamentu imati svaka provincija u zemlji.

Poslednji parlamentarni izbori u Siriji održani su 2012. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.