U trendu

Dogovor sa Turskom možda iduće nedelje

Lideri EU izrazili su nadu rano jutros da su s Turskom usaglasili okvire načelnog dogovora o rešavanju migrantske krize.

Posle vanrednog samita EU i Turske juče u Briselu, lideri Unije su rekli da se nadaju konačnom dogovoru na samitu iduće nedelje, 17. marta.   

Francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da je da posle sastanka „ima nade da izbegličko pitanje može da se reši uz solidarnost u okviru Evrope i  saradnju s Turskom“.

Turska je saopštila da je spremna da uloži više napora i sprečavanju iregularnih migracija.

Tokom 12 časova pregovora, Turska je tražila dodatnu novčanu pomoć od Evropske unije za rešavaju izbegličke krize, ali i da se ubrza liberalizacija viznog režima za turske državljane i bolje uslove za pregovore o članstvu u EU.

„Turska je spremna da radi sa EU, i spremna je i da bude članica EU“, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu novinarima u Briselu.

„Turska je na samit došla sa iznenadjujuće dobrim predlozima“, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras.

I predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je postignut napredak.
 
Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je uoči samita da nema izgleda da se njegova zemlja priključi jedinstvenom sistemu azila u EU i da će svoje granice držati zatvorene za migrante budući da nije deo Šengena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.