Dogovor u Briselu preketnica u dijalogu Beograda i Prištine

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je večeras da dogovori koje su danas postigli premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa predstavljaju prekretnicu u pregovorima Beograda i Prištine.

“Premijeri Srbije i Kosova došli su do prekretnice u dijalogu. Oni su postigli dogovor o opštim principima i o ključnim elementima Zajednice srpskih opština, što otvara put za njihovo ustanovljenje”, navedeno je u saopštenju Federike Mogerini.

Ona je dodala da su Vučić i Mustafa postigli dogovor i o primeni dogovora o energetici o i Telekomu, što će, kako je rekla, olakšati funkcionisanje telekomunikacionog sistema na Kosovu.

“Premijeri su postigli dogovor i o mostu u (Kosovskoj) Mitrovici. To će omogućiti korišćenje mosta na prihvatljiv način za obe strane, a to simbolizije duh dijaloga, u kojem posredujem”, navedeno je u saopštenju visoke predstavnice EU.

Mogerini je dodala da su današnji dogovori “kamen-međaš procesa normalizacije” i donose “konkretne koristi ljudima, istovremeno omogućavajući obema stranama napredovanje na putu ka EU”.

“Zalaganje dvojice premijera bilo je korisno, i EU će aktivno podržati primenu onih dogovora”, navela je Federika Mogerini i najavila nove faze dijaloga narednih meseci.

(Beta)

Ostavite komentar