Dogovorena raspodela migranata, bez kvota

Lideri Evropske unije dogovorili su se da u naredne dve godine međusobno preraspodele i to na dobrovoljnoj osnovi, oko 60.000 migranata i tražilaca azila koji se nalaze u Italiji i Grčkoj.

Oni nisu mogli da se dogovore o obaveznim kvotama za raspodelu pojedinačno po zemljama. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU finalizovati šemu raspodele do kraja jula.

Foto: Beta

Foto: Beta

„Lideri su se saglasili da 40.000 ljudi treba da bude razmešteno iz Grčke i Italije u druge zemlje u naredne dve godine“, rekao je Tusk i dodao da će još 20.000 Sirijaca koji žive u kampovima izvan Evrope biti relocirani unutar evropskog bloka.

Izveštač Bi-Bi-Si-ja je javio da se to odnosi na sve zemlje EU, izuzev za Mađarsku i Bugarsku.

Istočnoevropske zemlje su odbile obavezne kvote za prihvat migranata, što je razljutilo italijanskog premijera Matea Rencija koji je usvojen plan ocenio skromnim, navodi BBC.

Italija traži veću pomoć evropskih partnera u rešavanju krize migranata koja ju je dotakla u velikoj meri jer se nalazi na udara migranata.

Više od 100.000 migranata prešlo je Mediteran do sada ove godine, a većina se iskrcala u Italiji, Grčkoj i Malti koje smatraju da druge članice EU treba da snose veći deo tereta na polju ilegalne migracije.

Prema najnovijim podacima agencije UN za izbeglice (UNHCR), ove godine je u Grčku došlo preko mora 63.000 migranata, a 62.000 u Italiju.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake