U trendu

Dogovorena raspodela migranata, bez kvota

Lideri Evropske unije dogovorili su se da u naredne dve godine međusobno preraspodele i to na dobrovoljnoj osnovi, oko 60.000 migranata i tražilaca azila koji se nalaze u Italiji i Grčkoj.

Oni nisu mogli da se dogovore o obaveznim kvotama za raspodelu pojedinačno po zemljama. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU finalizovati šemu raspodele do kraja jula.

„Lideri su se saglasili da 40.000 ljudi treba da bude razmešteno iz Grčke i Italije u druge zemlje u naredne dve godine“, rekao je Tusk i dodao da će još 20.000 Sirijaca koji žive u kampovima izvan Evrope biti relocirani unutar evropskog bloka.

Izveštač Bi-Bi-Si-ja je javio da se to odnosi na sve zemlje EU, izuzev za Mađarsku i Bugarsku.

Istočnoevropske zemlje su odbile obavezne kvote za prihvat migranata, što je razljutilo italijanskog premijera Matea Rencija koji je usvojen plan ocenio skromnim, navodi BBC.

Italija traži veću pomoć evropskih partnera u rešavanju krize migranata koja ju je dotakla u velikoj meri jer se nalazi na udara migranata.

Više od 100.000 migranata prešlo je Mediteran do sada ove godine, a većina se iskrcala u Italiji, Grčkoj i Malti koje smatraju da druge članice EU treba da snose veći deo tereta na polju ilegalne migracije.

Prema najnovijim podacima agencije UN za izbeglice (UNHCR), ove godine je u Grčku došlo preko mora 63.000 migranata, a 62.000 u Italiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.