U trendu

Dojče vele: Prirodan rast desničarske Slobodarske partije Austrije

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO), koja je na parlamentarnim izborima u nedelju zauzela drugo mesto, razlikuje se od sličnih stranaka u Evropi jer je ukorenjena u austrijskom društvu, ne zavisi od jedne teme i ne želi da napusti EU, rekao je za Dojče vele politikolog Hajnc Gertner sa Univerziteta u Beču.

Iako konačni rezultati izbora još nisu objavljeni, Austrijska narodna partija (OVP), koju vodi ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, trebalo bi da osvoji 31,4 odsto glasova, krajnje desna FPO predvodjena Hajncom-Kristijanom Štraheom 27,4 odsto, dok je na trećem mestu Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) kancelara Kristijana Kerna sa 26,7 odsto glasova.

Gertner je rekao da u prilog koaliciji OVP i FPO, koju mnogi analitičari očekuju, govori to što su glavne teme obe stranke u kampanji bile migracija, izbeglice i doseljavanje i što su „na tom političkom polju velika preklapanja“ izmedju njih.

On je kazao da su Kurc i njegova OVP u poslednjoj fazi kampanje bili znatno oštriji po pitanju doseljavanja od FPO i da je Kurc znatno više od Štrahea „naglašavao čvrst stav prema islamu i islamizmu“. Uprkos tome, FPO je ostvarila „jako dobar izborni rezultat“ jer ima tradicionalne glasače koji su joj ostali verni.

„To što ovu stranku razlikuje od drugih izrazito desnih stranaka u Evropi je njena tradicija u Austriji, pošto FPO de fakto postoji od 1945. godine. To je bila stara nacistička stranka. Danas je naravno umerenija, nije više stranka nacional-socijalista, ali je ostala desničarska, sa drugim temama, koje su u stvari uvek bile tu“, rekao je Gertner.

FPO se od drugih desničarsko-populističkih evropskih stranaka razlikuje i po tome što želi da ostane u EU i što nije „instant-partija koja je osnovana zbog nekog odredjenog dogadjaja“, navodi Gertner.

„FPO nije samo antidoseljenička stranka. Ta stranka je rasla poslednjih decenija, kada izbeglice i doseljavanje još nisu bili velika politička tema. U tom smislu može da se kaže da FPO ‘prirodno’ raste. I po tome se ona naravno razlikuje od drugih desničarskih partija u Evropi, kao što je Alternativa za Nemačku (AfD), koje tek odnedavno postoje“, rekao je on.

Iako je FPO i ranije dva puta bio manji partner u austrijskoj Vladi, u vreme kada je u Evropi bilo velikih protesta protiv desničarskih populista, Gertner smatra da je ta stranka u medjuvremenu postala „veoma normalna“ za austrijsko društvo.

„Po mnogu čemu FPO je stranka koja je odavno integrisana u austrijsko društvo i tako će i ostati, čak i da tema migracija izgubi na značaju. Austrija je sada prerasla u tropartijski sistem. Dugo vremena je bio dvopartijski sa socijaldemokratama i Austrijskom narodnom strankom. Usponom FPO nastao je tropartijski sistem i tako će i ostati“, rekao je Gertner.

On je dodao da je možda preterano reći da će doći do „orbanizacije“ Austrije, ali da smatra da će ta zemlja „ići u smeru lojalne demokratije, koja zahteva 100 odsto lojalnosti, ali bez slabljenja ili ukidanja demokratije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.