U trendu

Dojče vele: Savčenko – od heroine do „agenta Kremlja“

Pilot Nadežda Savčenko bila je ukrajinska nacionalna ikona, ali se po povratku iz ruskog zatvora u Kijev izjasnila za direktne pregovore sa separatistima i time izazvala gnev u Ukrajini.

Ona je time, konstatuje Dojče vele, za samo dve nedelje prevalila put od omiljene heroine nacije do „agenta Kremlja“.

Savčenko je predložila direktne pregovore sa Donjeckom i Luganskom narodnom republikom, kako bi se regulisala situacija u Donbasu.

„Žena koja je bila u Putinovom zatvoru izrazila je spremnost da se sretne sa liderima nepriznatih republika. Ta njena izjava je izazvala oštru negativnu reakciju kod većine učesnika ukrajinskog politickog života i eksplodirala kao bomba na društvenim mrežama. Navodno, narodna ljubimica ne bi trebalo da ide separatistima na pregovore. A ako insistira na tome, onda to znači samo jedno: legendarna letačica ide na ruku Vladimiru Putinu“, smatraju kritičari Nadežde Savčenko.

Cela ova priča sa pozivom na direktne pregovore sa liderima Donbasa izgleda u najmanju ruku čudno, konstatuje za Dojče vele ukrajinski novinar i analitičar Sergej Rudenko. Savčeno je sama pozvala telefonom vodeću ukrajinsku radio-stanicu da bi u etru uživo predložila nacin rešavanja konflikta u Donbasu – direktnim pregovorima.

Za nekoliko politicara i blogera je to bilo dovoljno da je označe kao nekog ko igra za račun Vladimira Putina, pošto Kremlj odavno insistira na direktnim pregovorima Kijeva i separatističkih lidera, podseća Rudenko i dodaje da je cilj toga da se Ukrajina prisili da prizna kako je sukob u Donbasu – građanski rat, a one koji su tamo prigrabili vlast da proglasi jednom od strana u mirovnom procesu.

„Htela to Savčenkova ili ne, ona u ovom slučaju navodi vodu na Putinovu vodenicu. Malo ko sumnja u plemeniti cilj ove pilotkinje da zaustavi rat na istoku zemlje i da isposluje oslobađanje ukrajinskih ratnih zarobljenika. Ali predloženo sredstvo – direktni pregovori sa separatistima – iskače iz okvira opšte ukrajinske politike. Za Kijev su i lideri samoproglašenih republika i svi koji su na istoku zemlje uzeli oružje u ruke – teroristi, sa kojima se ne pregovara“, dodaje se u komentaru.

Rudenko konstatuje da se izjave Savčenkove razmimoilaze sa delovanjem ukrajinske strane u spoljnoj politici. On podseća da je Savčenko ne samo poslanik ukrajinskog parlamenta, već i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, i da je pre dve nedelje rekla da se sprema za evropsku turneju.

„To znači da će ona „formulu pomirenja“ ponavljati i u evropskim prestonicama. Posle toga će i predsednik Porošenko i ukrajinski ministar spoljnih poslova Klimkin morati da ulože dodatne napore da bi evropskim kolegama objasnili svoju poziciju“, ističe Dojče vele.

U komentaru se ocenjuje da će u bliskoj budućnosti „faktor Savčenko“ biti, ako ne glavni, onda u krajnjem slučaju odlučujući element ukrajinske politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.